Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Odborníci varujú: Týmto veciam by ste sa po očkovaní mali vyhnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ATLANTA - Ak ste sa nedávno zaočkovali proti ochoreniu COVID-19, možno by ste mali vedieť, ktorým veciam sa radšej vyhnúť. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) informovalo o štyroch aktivitách, od ktorých by ste si po očkovaní mali dať pauzu. V opačnom prípade sa vystavíte riziku.

Očkovanie je nepochybne jeden z najefektívnejších spôsobov, ako sa chrániť proti COVID-19. Mnohí sa vďaka tomu môžu venovať činnostiam, ktorým sa kvôli hrozbe nákazy venovať nemohli. V skutočnosti ale experti z CDC upozorňujú, že aj po očkovaní by ste sa mali vyhýbať niekoľkým aktivitám. Medzi aktivity, do ktorých by ste sa nemali púšťať, patrí:

Trávenie času s vyšším percentom neočkovaných ľudí

Jednou z najzásadnejších vecí po očkovaní je vyhýbať sa infikovaným osobám. Preto by ste mali vedieť o zdravotnom stave všetkých, ktorí sa nachádzajú vo vašej blízkosti. Čím menej plne očkovaných ľudí v danej skupine máte, tým je vyššia pravdepodobnosť, že prekonáte prielomovú infekciu. CDC poukazuje na to, že keďže deti v súčasnosti nemôžu byť očkované, mali by ste obmedziť styk s deťmi mimo vlastnej domácnosti. Okrem toho by deti mali aj naďalej nosiť rúška pri styku s ostatnými. Ochrana úst a nosa nie je potrebná len za určitých podmienok v exteriéri. 

KORONAVÍRUS Odborníci varujú: Týmto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Najnovšie usmernenie expertov: Týchto šiestich aktivít by ste sa mali vyvarovať

Návšteva interiérov so zlým vetraním

Pred a po vakcinácii by ste sa mali vyhýbať interiérom so slabým vetraním. Ide totiž o jedno z najrizikovejších prostredí, pretože aerosólové kvapôčky sa v miestnostiach s obmedzeným prúdením vzduchu držia dlhšie. Vhodné je preto vyhýbať sa obchodným centrám, kinám, kasínam, výťahom, niektorým druhom verejnej dopravy či barom a reštauráciám. 

Aupark
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Návšteva miest, kde nie je možné dodržiavať spoločenský odstup

Podľa pokynov CDC sa plne očkovaní ľudia môžu zúčastňovať mnohých vonkajších aktivít bez rúšok alebo respirátorov, pokiaľ je to bezpečné. Vonkajšie pôsobenie však môže vytvoriť falošný pocit bezpečia; určité vonkajšie aktivity sa totiž stále považujú za rizikové, napríklad koncert v exteriéri Odborníci preto odporúčajú aj naďalej nosiť rúška, obzvlášť v prípade, že sa ocitnete v dave ľudí. 

Na koncerte sa bavilo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Činnosti, ktoré zahŕňajú hlboké dýchanie v blízkosti ostatných

K takým patrí spev, krik či fyzická námaha. Ak sa chcete bezpečne zapojiť do týchto typov aktivít (napríklad cvičebné kurzy alebo iné skupinové športy, zborový spev či bohoslužby, ktoré si vyžadujú účasť), mali by ste si nasadiť respirátor a dištancovať sa, kdekoľvek je to možné.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu