Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Po očkovaní si skontrolujte jazyk: Ako ho máte takýto, je to problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STONY BROOK - S pribúdajúcim počtom zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 získavajú lekári ďalšie informácie o reakciách na vakcináciu a o symptómoch, ktorými sa môžu prejaviť možné zdravotné ťažkosti. Americká infektologička aktuálne odporúča, aby si ľudia po podaní vakcíny kontrolovali jazyk. V opačnom prípade môžu priťažiť imunitnému systému a ten sa bude veľmi ťažko vyrovnávať s prítomnosťou novej neznámej látky v tele.

Bežné vedľajšie účinky na covidovú vakcínu sa môžu prejaviť v rôznych častiach tela. Najčastejšie ide o bolesti ramena, kĺbov či hlavy. Podľa infektologičky a pediatričky Sharon Nachmanovej z nemocnice Stony Brook University Hospital by ste mali po podaní vakcíny venovať viac pozornosti aj svojmu jazyku a sledovať na ňom akékoľvek zmeny. Môžu totiž poukazovať na problém, ktorý by mohol zhoršiť ďalšie vedľajšie účinky. 

Ak máte po očkovaní biely jazyk, môže to signalizovať dehydratáciu

Viacerí odborníci opakovane pripomínajú, aby ľudia po podaní vakcíny dodržiavali pitný režim a vyhýbali sa alkoholu. Nachmanová v tejto súvislosti odporúča kontrolovať si jazyk, pretože biele škvrny na jeho povrchu sú znamením, že vaše telo zápasí s nedostatkom tekutín. Podľa nej ide o jednoduchý a spoľahlivý spôsob, ako rýchlo zistíte, že vaše telo potrebuje vodu. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré z vedľajších účinkov vakcíny môžu spôsobiť dehydratáciu

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sú horúčka a nevoľnosť najčastejšími komplikáciami po očkovaní a môžu viesť k strate tekutín spôsobujúcej dehydratáciu. Vaše telo potrebuje viac vody, keď máte horúčku, hnačky alebo zvraciate. 

KORONAVÍRUS Experti radia: Túto vec spravte hneď po tom, ako vás zaočkujú

Dehydratácia môže zhoršiť vedľajšie účinky očkovacej látky

Podľa VeryWell Health vyvoláva nedostatok tekutín únavu, bolesti hlavy a svalové kŕče, čiže ťažkosti, ktoré sú aj potenciálnymi vedľajšími účinkami vakcíny. Ak teda po očkovaní nedodržiavate pitný režim, zdvojnásobujete pravdepodobnosť vzniku možných komplikácií. To je ďalší dôvod, prečo odborníci odporúčajú, aby ste pred alebo po očkovaní nepili alkohol, pretože spôsobuje dehydratáciu. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Správna hydratácia môže zmierniť vedľajšie účinky

Všetky vakcíny aktivujú imunitný systém a vytvárajú protilátky proti infekčným chorobám. Znamená to, že ak máte telo dostatočne zásobené tekutinami a ste hydratovaní, pomáhate imunitnému systému vytvárať a šíriť protilátky a zároveň zmierniť vedľajšie účinky vakcíny.  

Viac o téme: OčkovanieVakcínaJazykKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu