Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Experti radia: Túto vec spravte hneď po tom, ako vás zaočkujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

ATLANTA - Vo väčšine sveta pribúda počet zaočkovaných ľudí proti koronavírusu. Odborníci v tejto súvislosti radia, čo by ste (ne)mali robiť po tom, ako príde rad aj na vás. Jednoduché kroky a náležitá opatrnosť vám totiž môžu v budúcnosti ušetriť veľa starostí a nepríjemných vybavovačiek.

Vakcinácia proti ochoreniu COVID-19 a vydávanie očkovacích preukazov sa stávajú bežnou realitou v mnohých krajinách. A pokiaľ ste už očkovanie absolvovali aj vy alebo vaši príbuzní, nezabudnite na tieto odporúčania odborníkov:

Vyfoťte si doklad o prvom očkovaní

Je veľmi užitočné odfotografovať si doklad o tom, že ste boli zaočkovaní pre prípad, že by ste ho náhodou stratili. "Je dôležité, aby ľudia mali záznam o tom, kedy im bola podaná vakcína," uviedla Krutika Kuppalliová z Centra Johnsa Hopkinsa. 

KORONAVÍRUS Experti radia: Túto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Očkovací preukaz vám môže v nasledujúcich mesiacoch uľahčiť život

Podľa odborníkov môže úplné očkovanie poskytnúť ľuďom návrat do normálneho života. Tieto kartičky vám v budúcnosti uľahčia cestovanie a sú dokladom, že nepotrebujete testovanie. Uchovávajte preukaz tak, ako iné dôležité doklady. Zatiaľ síce nie je jasné, na akom princípe budú fungovať tzv. COVID pasy, takže dovtedy, kým sa nedohodnú všetky podmienky a pravidlá ich používania, bude očkovací preukaz ten najspoľahlivejší a zároveň najpraktickejší spôsob, ako dokážete, že ste zaočkovaní.  

KORONAVÍRUS Experti radia: Túto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

 Ak preukaz omylom stratíte, požiadajte o náhradný

V prípade straty očkovacieho preukazu experti radia vrátiť sa tam, kde vám bola podaná vakcína a požiadajte o vystavenie náhradného dokladu. 

KORONAVÍRUS Experti radia: Toto nerobte dve hodiny pred a po očkovaní

Fotku očkovacieho preukazu by ste si mali nechať pre seba

Podľa odporúčaní agentúry Better Business Bureau (BBB) by ste nemali svoj očkovací preukaz zverejňovať. Podvodníci môžu totiž zneužiť osobné informácie na ukradnutie vašej identity. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu