Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Dva TRIKY, ktoré odhalia účinnosť vášho rúška: Ak nimi neprejde, hneď ho vyhoďte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ROCHESTER - Zdravotníci už dhlšie vyzývajú, aby ľudia začali používať kvalitnejšie rúška vzhľadom na nové, infekčnejšie kmene koronavírusu. Ak si nie ste istí, či vás rúško dostatočne chráni, existujú spôsoby, ako to zistiť. Odborníci navrhli podrobiť rúško jednoduchému domácemu testu, vďaka ktorému odhalíte pravdu.

Nové a ešte zákernejšie infekčnejšie kmene koronavírusu prenikajú stále viac do sveta. O to dôležitejšie je vedieť, že vás rúško chráni dostatočne dobre. Americký vakcinológ Gregory Poland z kliniky Mayo v Minnesote v rozhovore pre Washington Post uviedol, že podržať rúško proti svetlu vám naznačí, akú ochranu ​​v skutočnosti poskytuje. Na vykonanie testu môžete použiť baterku, slnečné svetlo alebo osvetlenie telefónu. Ak cez rúško zreteľne vidíte svetlo, podľa lekára nejde o účinnú ochranu. 

KORONAVÍRUS Dva TRIKY, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Varovanie expertov: Nechoďte na tieto štyri miesta bez poriadnej ochrany tváre!

Okrem toho môžete vyskúšať ďalší rýchly trik, ktorý odborníci odporúčajú. "Nemali by ste byť schopní s nasadeným rúškom sfúknuť narodeninovú sviečku," radí Neysa Ernstová, vedúca sestra oddelenia biokontaminácie v spoločnosti Johns Hopkins Medicine. Tento trik sa stal obzvlášť populárny na TikToku. Ak sa vám podarí cez rúško sfúknuť sviečky, je to podľa všetkého signál, že neposkytuje dostatočne pevnú bariéru a nechráni vás tak, ako by malo. Napriek tomu ale ani dobrý výsledok v týchto testoch nezaručuje, že vaše rúško je stopercentne účinné. Vďaka testom sa dozviete len to, že úplne neplní svoju funkciu. 

KORONAVÍRUS Dva TRIKY, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári upozornili, že "sviečkový test" nie je neomylný a nie sú pri ňom zohľadnené vonkajšie premenné, ako napríklad typ sviečky a individuálna sila v pľúcach. I tak je ale dostatočne užitočný na to, aby ste pomocu neho vyradili neefektívne rúška. Podobné je to pri teste so svetlom, kedy niektorí experti podotkli, že prepúšťanie svetla nemá žiadny vzťah s prepúšťaním vírusu. Okrem testov by ste pri nákupe rúška mali hľadať predovšetkým tie viacvrstvové, resp. rúška s husto tkanou textíliou či tie s filtrami. 

Viac o téme: Test RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu