Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brutálne konflikty kvôli nenoseniu rúška v obchode a MHD: Skončilo sa to aj vraždou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Na sedem rokov do väzenského tábora poslal súd v Blagoveščensku na východe Ruska zákazníka supermarketu, ktorý po hádke s ochrankou kvôli chýbajúcemu rúšku začal strieľať. Uviedla to agentúra Interfax. Meno odsúdenca ale známe nie je.

Všetko sa podľa rozsudku odohralo vlani v apríli, kedy dotyčný Rus prišiel do supermarketu opitý a bez rúška, hoci úrady v meste, vzdialenom asi 8-tisíc kilometrov na východ od Moskvy, jeho nosenie nariadili. Strážnik pri vchode do obchodu ho na nariadenie upozornil. Ale opilec zareagoval agresívne a strážca ho niekoľkokrát udrel. Zákazník odišiel domov, kde si vzal zbraň, vrátil sa do obchodu a vystrelil na strážnika snažiaceho sa ochrániť pred zásahom. I tak ale utrpel zlomeninu prsta a zranenie chrbta. 

Ľudia v rakúskych obchodoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Súd uznal strelca vinným z pokusu o vraždu. Pri vynesení trestu prihliadol na to, že odsúdenec sa priznal a jeho brat zaplatil strážnikovi odškodnenie. Zohľadnil však aj to, že opitý muž strieľal v obchode plnom ľudí. Použil pri tom pištoľ PB-4 "Osa", čo je paralyzujúca zbraň ruskej konštrukcie z 90. rokov, voľne dostupná na trhu, ktorá môže poslúžiť na sebaobranu, odpálenie svetlíc či ako štartovacia pištoľ. 

KORONAVÍRUS Experti prezradili, kedy by ste nemali nosiť dve rúška naraz

Ešte brutálnejší zločin kvôli chýbajúcemu rúšku sa vlani v novembri odohral v druhom najväčšom ruskom meste, Petrohrade, kde vo väzbe čaká na súd 40-ročný nezamestnaný. Ten sa v mikrobuse mestskej dopravy dostal do hádky s 53-ročným mužom, ktorý ho a jeho spoločníčku napomínal za to, že nemali na tvárach povinné rúška. Hádka pokračovala na ulici a prerástla až do bitky, po ktorej sa starší muž, pracujúci ako námestník riaditeľa jedného výskumného ústavu, dal na útek. Protivník ho ale dobehol a zasadil mu do chrbta smrtiacu ranu nožom. Za vraždu hrozí v Rusku pätnásť rokov väzenia. 

Viac o téme: StreľbaVraždaRúškoRuskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu