Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Varovanie lekárov: Máte doma tento VÝROBOK? Dávajte dobrý pozor na svoje deti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Lekári z toxikologického strediska Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe (VFN) vlani riešili 45 prípadov, kedy boli malé deti intoxikované tekutinou z elektronických cigariet. Tekuté náplne do elektronických cigariet môžu u detí spôsobiť otravu.

Matka varuje pred nebezpečnou hračkou na FOTO: Dcérku (4) museli okamžite operovať!

Niektorí odborníci považujú elektronické cigarety za menej škodlivú alternatívu pre fajčiarov, ktorí nie sú schopní prestať fajčiť. Môžu pomôcť aj pri odvykaní od fajčenia. Podľa lekárov si ale ľudia neuvedomujú, že obsah náplní do elektronických cigariet je nebezpečný, pretože obsahuje vysoké koncentrácie nikotínu. Lákavé príchute a príťažlivé dekorácie náplňou priťahujú pozornosť malých detí a nebezpečné sú predovšetkým pre deti okolo jedného či dvoch rokov, ktoré sa snažia ochutnávať všetko okolo seba.

Varovanie lekárov: Máte doma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlani toxikologické stredisko VFN riešilo 45 prípadov, kedy bolo dieťa vystavené tekutine z e-cigariet. "Varovným znakom je, že 70 percent z nich boli deti do dvoch rokov... Približne raz do týždňa odporúčame hospitalizáciu v nemocnici dieťaťu s akútnou expozíciou elektronickým cigaretám. Chýba akákoľvek obozretnosť rodičov a informovanosť, nakoľko môžu byť tieto náplne pre deti nebezpečné," upozornil Sergej Zacharov, prednosta kliniky pracovného lekárstva VFN a 1. LF UK. Lekári zaznamenali aj prípad, kedy sa mladý muž pokúsil vypitím tekutiny z náplní elektronických cigariet sám otráviť.

Varovanie lekárov: Máte doma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Kombinácia aj s marihuanou

Elektronické cigarety a iné alternatívy klasických cigariet sú v posledných rokoch obľúbené aj u študentov. Podľa Michala Miovského, prednostu kliniky adiktológie VFN a 1. lekárskej fakulty UK, má 60 percent šestnásťročných skúsenosť s e-cigaretou. "Celkom 70 percent študentov má skúsenosť s e-cigaretou alebo ju plánuje v blízkej dobe užiť, osem percent už vyskúšalo e-cigaretu s marihuanou," uviedol Miovský.

Varovanie lekárov: Máte doma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníkom prekáža, že v Česku chýba regulácia v tejto oblasti. "Tým, že u nás nie je dostatočná regulácia, sú tieto náplne voľnopredajné, dostupné aj pre mladistvých a predstavujú veľké riziko," dodal Zacharov. Podľa neho sú náplne v niektorých krajinách dostupné len na lekársky predpis. Lekári preto chcú, aby boli náplne do elektronických cigariet opatrené aspoň varovnými nápismi či znakmi, ktoré by upozorňovali na možné nebezpečenstvo. 

Viac o téme: LekárVarovanieElektronická cigaretaE-cigareta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu