Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Varovanie expertov: Nechoďte na tieto štyri miesta bez poriadnej ochrany tváre!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Odborníci aj naďalej apelujú na nosenie rúšok a pripomínajú, že ide o jedno z najúčinnejších opatrení, ktorým sa dá chrániť pred nákazou koronavírusom. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo svojej Týždennej správe o chorobnosti a úmrtnosti navyše zadefinovalo miesta, na ktorých by mali byť ľudia obzvlášť opatrní.

Nové varianty koronavírusu nútia kompetentných posilňovať osvetu a apelovať na ľudí, aby nepoľavovali v prevencii a dokonca boli obozretnejší než inokedy. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb aktualizovalo výsledky štúdií, podľa ktorých patrí nosenie rúšok k najdôležitejším preventívnym opatreniam. Táto inštitúcia zároveň vyšpecifikovala miesta, ktoré patria k najviac rizikovým a pri ich návšteve by sa mali ľudia obzvlášť chrániť. Samozrejmosťou by malo byť prekrytie horných dýchacích ciest dvomi rúškami - jedným chirurgickým a druhým látkovým - ktoré však musia úplne priliehať na tvár. CDC zároveň uvádza, že účinná ochrana horných dýchacích ciest znižuje riziko nákazy až o 95 percent. "Vieme, že ochrana tváre je účinná. Čokoľvek urobíme, aby sme zvýšili túto účinnosť, nám v konečnom dôsledku pomôže ukončiť pandémiu," uviedol lekár John Brooks. 

Vedci prezradili, ako sa dá najlepšie chrániť pred KORONAVÍRUSOM: Dodržujte toto opatrenie!

Obchody s potravinami

Odborníci pripúšťajú, že bežné rúško môže postačovať na rozhovory so susedmi, keď ste vonku a v dostatočnej vzdialenosti od seba. Návšteva obchodu s potravinami je však už iný príbeh. Na tomto mieste budete totiž pravdepodobne zápasiť s úzkymi uličkami, ktoré komplikujú dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti a často sú vybavené pochybnými ventilačnými systémami. Taktiež je dôležité minimalizovať čas návštevy potravín. "Nákup v obchode s potravinami trvajúci päť minút je oveľa lepší ako nákup v trvaní tridsať minút. Výdajné okienko je v tejto súvislosti oveľa bezpečnejšie a úplne najlepší je rozvoz do domu," poznamenal bývalý riaditeľ CDC Tom Frieden. 

KORONAVÍRUS Varovanie expertov: Nechoďte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ordinácie

Ani počas pandémie nevynechávajte nevyhnutné lekárske návštevy. Ambulancie však patria k miestam, kde musíte byť vybavení naozaj kvalitnou ochranou dýchacích ciest. Návšteva ordinácie totiž zahŕňa čas strávený s pacientmi v čakárni, ako aj úzky kontakt so zdravotníckym personálom. 

Zamestnanie

Nie v každej práci je možné dodržiavať bezpečnú vzdialenosť v rámci kolektívu, a preto je nosenie rúšok priam nevyhnutnosťou. Vyhnúť nákaze sa môžete krátkodobým pobytom na pracovnom mieste, ak ale trávite s inými ľuďmi v uzatvorenom priestore niekoľko hodín, vystavujete sa veľkému riziku. Minimalizujte preto šance na infekciu vrstvením rúšok alebo nosením respirátorov. 

KORONAVÍRUS Varovanie expertov: Nechoďte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hromadná doprava

Cestovať do práce na bicykli alebo sa presúvať pešo je ideálna prevencia. Nie každý má však takúto možnosť a platí to najmä teraz v zimných mesiacoch. Mnohí sú preto odkázaní na hromadnú dopravu. Aj v tomto prípade je veľmi dôležité byť pri výbere ochrany horných dýchacích ciest dôslední.  

Viac o téme: RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu