Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Naoko jednoduchá ROVNICA rozdelila ľudí na dva tábory: Nedokážu sa zhodnúť na správnom výsledku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Na internete sa pravidelne objavujú matematické úlohy, ktoré rozdeľujú ľudí na dva tábory s odlišnými výsledkami. Úlohy žnú úspech najmä na twitteri, kde sa počas víkendu objavila nová rovnica. Ľudia vo veľkom riešia správne poradie riešenia tejto rovnice. Niektorí dokonca tvrdia, že riešenie neexistuje.

Pokiaľ počas víkendov nemáte nič na práci a chcete si trochu potrápiť mozgové závity, môžete skúsiť hešteg BIDMAS na Twitteri. Zobrazia sa vám príspevky s rôznymi rovnicami, ktorých výsledky takmer vždy rozdelia počítajúcich na dve skupiny.

Rýchla matematická hádanka rozhádala internet: Dokonca ani kalkulačky to nevedia vyriešiť!

BIDMAS je anglická skratka vysvetľujúca správne poradie riešenia rovnice odvodená od slov Brackets (zátvorky), Indices (indexy), Division (delenie), Multiplication (násobenie), Addition (sčítanie) a Subtraction (odčítanie).

Naoko jednoduchá ROVNICA rozdelila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najnovšie sa ľudia snažia prísť na správny výsledok rovnice: 6 ÷ 2 (1 + 2) = ? Problémom je, že sa počítajúci nevedia zhodnúť na tom, či je výsledkom číslo 1 alebo 9. Obe strany pritom tvrdia, že tí, ktorí nesúhlasia s ich riešením, musia byť "idioti".

Tí, ktorí hovoria, že odpoveď je 9, prehlasujú, že by ste mali začať vyriešením zátvoriek (1 + 2 = 3) a vydelením 6 ÷ 2, čoho výsledkom je číslo 3. Získate tak jednoduché násobenie 3 x 3 = 9. Druhá skupina súhlasí s tým, že najprv treba vyriešiť zátvorky (1 + 2 = 3), no následne výsledok vynásobiť dvomi, čoho výsledkom je číslo 6. Zostáva už len vyriešiť 6 ÷ 6 s výsledkom 1.

Obe strany sa dokonca pokúsili namietať, že ich logika sa riadila pravidlami BIDMAS a druhá strana tak neurobila. Ďalší sa zase pokúsili stať "tvorcami mieru" a vysvetlili, že správny výsledok môže byť 1, ale aj 9. 

„Problém je vo svojej podstate nejednoznačný a neexistuje konvencia, ktorá by priniesla definitívnu odpoveď, s BIDMAS-om alebo bez,“ skonštatovala jedna z osôb. „Rovnica musí byť preformulovaná na (6 ÷ 2) (1 + 2) alebo 6 ÷ (2 (1 + 2)), inak neexistuje správna odpoveď,“ dodal ďalší počítajúci.

Viac o téme: MatematikaRovnicaRiešenieBIDMAS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu