Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Účet z reštaurácie totálne zmiatol ľudí: Chýba jediná libra, viete ju nájsť?

(Zdroj: TikTok/slightlyunusual_)

LONDÝN - Videohádanka zverejnená na serveri TikTok vyvolala u užívateľov poriadny zmätok. Snažia sa totiž márne dopátrať k tomu, kam sa podela jedna libra, ktorá v riešení podľa nich stále chýba. Stačí však zmeniť odôvodnenie a je po záhade.

V matematickom hlavolame jej autor vysvetľuje, že traja priatelia boli na večeri v reštaurácii. Účet sa vyšplhal na 25 libier. Jedlo a prepitné chcú hostia zaplatiť rovnakým dielom a čašníkovi vyložia na stôl 30 libier. Znamená to, že čašník im má vrátiť päť libier. Keďže si nie je istý, ako ich má rozdeliť medzi troch zákazníkov, vráti každému libru a sebe nechá dve. Ale keď každému libru vráti, tak vlastne každý z nich zaplatil iba deväť libier. Ak k tomu prirátame dve libry, ktoré si čašník nechal, získame sumu iba 29 libier. Kam teda zmizla jedna libra? "Jednoducho sa stratila. Toto je pre mňa príliš veľká matematika," povzdychol si nejeden užívateľ.

@slightlyunusual_

RIDDLE ##foryou ##foryourpage ##fu ##f ##dailylook ##riddle ##riddlechallenge ##riddletime ##riddles ##how ##mychampion ##impossible ##makeitlegendary ##uktalent

original sound - slightlyunusual_

Celá hádanka je však príkladom neformálneho omylu, čo znamená, že chyba spočíva v nesprávnom odôvodnení. Na všetko prídete, ak sa na sumy pozriete z iného uhla pohľadu. Účet za jedlo spolu s tringeltom predstavuje 27 libier (25+2) a potom už iba pripočítajte vrátené libry (27+3). Je to naozaj jednoduchá matematika: 25 + 1 + 1 + 1 + 2  = 30.

Viac o téme: HádankaHlavolam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu