Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci vyvrátili populárnu TEÓRIU o chudnutí: Vôbec nepomáha, kalórie dávajte dole inak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTIMORE - Vedci z Johns Hopkins University v Baltimore realizovali štúdiu, v ktorej zisťovali, aký vplyv majú sýte raňajky na spaľovanie kalórií a chudnutie. Niekoľkotýždňovým pozorovaním respondentiek sa dopracovali k zaujímavým faktom, ktoré budú prezentované na ďalšom zasadnutí Americkej asociácie srdca.

Zásadu bohatých a veľkých raňajok dodržiavali už naši starí rodičia, ktorí vždy tvrdili, že raňajkovať by sme mali ako králi. Uplatňujú ju aj mnohí tréneri a výživoví poradcovia. Podľa nich práve veľká porcia jedla hneď zrána naštartuje metabolizmus, ktorý potom počas dňa pracuje na plné obrátky a dostatočne spaľuje kalórie. Najnovšia štúdia amerických vedcov však túto teóriu spochybňuje. V rámci nej sledovali 41 žien s nadváhou. Ich priemerný vek bol 59 rokov a počas dvanástich týždňov absolvovali odlišné stravovacie programy. "Už dlho sme sa zaoberali otázkou, či čas stravovania ovplyvňuje spôsob, akým telo využíva a ukladá energiu. Väčšina predchádzajúcich štúdií nebola založená na kontrole počtu kalórií. Nebolo preto jasné, či ľudia, ktorí jedli skôr, prijali menej kalórií. Jedinú vec, ktorú sme v tejto štúdii zmenili, bol čas stravovania," vysvetlila šéfka výskumného tímu, doktorka Nisa Maruthurová. 

Vedci vyvrátili populárnu TEÓRIU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spolu s kolegami obmedzila stravovanie v ranných hodinách u tých žien, ktoré mali cukrovku alebo predispozíciou na toto ochorenie. Ďalšej skupine obmedzovali príjem kalórií večer. Väčšina účastníčok boli Afroameričanky s prediabetesom alebo cukrovkou, ktoré prijali 80 percent kalórií do 13.00 hod. Ďalších dvadsať percent sa stravovalo počas dvanástich hodín vo zvyčajných časoch a v sledovanom období konzumovali polovicu denných kalórií po 17:00. Všetkým respondentkám boli podávané rovnaké vopred pripravené a zdravé jedlá. Vedci im pravidelne merali krvný tlak a zaznamenávali hmotnosť. Neskoršia analýza týchto údajov odhalila, že ženy v oboch skupinách chudli a mali znížený krvný tlak bez ohľadu na to, kedy jedli. "Mysleli sme si, že skupina s časovým obmedzovaním stravovania schudne viac. To sa však nestalo," uviedla Marutheová.

Vedci vyvrátili populárnu TEÓRIU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci nespozorovali žiadny rozdiel v chudnutí u žien, ktorí jedli väčšinu kalórií v skorších hodinách v porovnaní s tými, ktoré ich prijímali neskôr v priebehu dňa. Nezaznamenali ani účinky na krvný tlak. Momentálne zhromažďujú podrobnejšie informácie o krvnom tlaku nameranom počas 24 hodín a dokumentujú aj parametre ako hladinu cukru v krvi, inzulín a niektoré hormóny. Tieto zistenia im pomôžu lepšie pochopiť vplyv časovo obmedzeného stravovania na kardiometabolické zdravie. 

Viac o téme: RaňajkyChudnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu