Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci varujú pred týmto miestom: Jeho každodenná návšteva zdvojnásobuje riziko nákazy KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ATLANTA - Začiatok pandémie koronavírusu predstavoval pre mnohých koniec viacerých denných návykov a rituálov, pretože sa zrazu stali nebezpečnými. Je veľa miest, ktorým by sme sa mali radšej vyhýbať v snahe neochorieť. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zverejnilo zoznam najrizikovejších miest, kde majú ľudia najväčšiu šancu nakaziť sa.

Zmutovaný KORONAVÍRUS sa objavil už v máji: Nebezpečná mutácia, ohrozuje účinnosť vakcíny!

Najrizikovejšia je práca v kancelárii

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vo svojej správe Morbidity and Mortality Weekly Report informovalo, že šanca na ochorenie COVID-19 sa zdvojnásobuje v prípade, ak ľudia pracujú v kancelárii. Vyplýva to z novej štúdie, v ktorej sa vedci zamerali na 314 dospelých osôb starších ako 18 rokov, ktorí boli testovaní na nový koronavírus. Ľudia, ktorí pracovali na diaľku alebo na čiastočný úväzok mimo pracoviska prostredníctvom teleworkingu, mali takmer o polovicu nižšiu pravdepodobnosť pozitívneho výsledku testu než tí, ktorí navštevovali kancelárie alebo školy.

"Toto zistenie poskytuje dôkazy o možných zdravotných výhodách práce z domu spojených s pandémiou COVID-19. Podpora možnosti pracovať formou home office je dôležitým aspektom, ktorý eliminuje prenos vírusu SARS-CoV-2," uviedli autori štúdie. Zároveň poukázali na socioekonomické rozdiely ovplyvňujúce príležitosť získania práce na diaľku. Zistili, že zamestnanci, ktorí nie sú belosi a zarábali menej, majú menšiu šancu pracovať z domu. Vedci tiež odporúčajú sprísniť epidemiologické opatrenia (nosenie rúšok, obmedzenie bezprostredného osobného styku) na miestach, kde ľudia pracujú v kolektíve. 

Vedci varujú pred týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Bohoslužby

Ďalším rizikovým miestom pre šírenie nákazy je návšteva bohoslužieb, kde sa stretáva veľké množstvo veriacich, ktorí spievajú a rozprávajú sa. V predchádzajúcej štúdii CDC sa uvádza, že 7,8 percenta pozitívne testovaných osôb navštevovalo náboženské stretnutia. 

Vedci varujú pred týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Fitness centrá

Zvýšené riziko nákazy hrozí podľa CDC aj v telocvičniach a fitness centrách, a to najmä v tých, ktoré nemajú dostatočné vetranie. Odborníci zistili, že z ľudí, ktorí ich navštevovali, bolo 7,8 percenta pozitívne testovaných na nový koronavírus v porovnaní s 6,3 percentami tých, ktorí mali negatívny test.

Vedci varujú pred týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Bary a kaviarne

Medzi rizikové priestory patria bary a v menšej miere i kaviarne, pretože ľudia nemôžu piť s rúškami na tvári. Druhým rizikovým faktorom je fakt, že ide o uzatvorené priestory, kde dochádza k hromadeniu kvapôčok uvoľnených z dýchacích ciest. V štúdii CDC bolo 8,5 percenta ľudí, ktorí mali pozitívne výsledky testov po tom, ako dva týždne navštevovali bary v porovnaní s piatimi percentami osôb s negatívnymi testami.

Vedci varujú pred týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Reštaurácie

V tejto súvislosti nezaostávajú ani reštaurácie. Šanca pozitívneho výsledku testovania sa dvojnásobne zvyšovala u tých ľudí, ktorí dva týždne pred objavením prvých príznakov ochorenia COVID-19 konzumovali jedlo v reštauráciách, a to aj s vonkajším stolovaním na terase. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Šírenie nákazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu