Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Kamčatke prebieha obrovská ekologická katastrofa! Apokalyptické FOTO, ohrozené aj zdravie ľudí

Avačský záliv Zobraziť galériu (4)
Avačský záliv (Zdroj: profimedia.sk)

KAMČATKA - Surfisti upozornili na toxický zápach na pláži v ruskej Kamčatke. Kedysi čistá voda dnes údajne spôsobuje problémy so zrakom, vyvoláva horúčky a bolesti hrdla. Neskôr sa zistilo, že ide o dôsledok ekologickej katastrofy na polostrove. Táto správa otriasla svetom odborníkov aj laikov.

Čierny sopečný piesok na pláži Khalaktyrsky je posiaty stovkami mŕtvych morských živočíchov vrátane chobotníc, tuleňov, morských ježkov, hviezdic, krabov či rýb. Tieto vlny Tichého oceánu, ktoré kedysi milovali nielen turisti, ale aj miestni surferi, dnes toxicky zapáchajú. Voda je dokonca sfarbená na žlto. Komunita miestnych surfistov pred tromi týždňami zaregistrovala problémy s plážou a uviedla, že po kúpaní vo vode cítili pálenie v očiach, silné bolesti hlavy a hrdla a pocit straty zraku. Okrem toho mali aj horúčky. Iba nedávno sa ukázalo, že nepriaznivý vplyv na zdravie má aj pobyt v blízkosti vody.

Súčasný stav je dôkazom toho, že kedysi prosperujúci podmorský život je preč a aj tie najmohutnejšie mušle, ktoré by mohli trhať neoprény, ležia otvorené a bez života. Tulene sa vraj správajú ako v tranze, odmietajú sa potápať a trávia čo najviac času na súši. Kontroly regionálneho ministerstva prírodných zdrojov ukázali, že došlo k 2,5 násobnému nárastu hladín fenolov a 3,6-násobne stúpla aj koncentrácia ropných produktov v vode. Vyslanec Vladimira Putina Jurij Trutnev nariadil tento týždeň vyšetrovanie príčiny kontaminácie vody.

Doteraz sa diskutuje o dvoch verziách. Jednou z nich je nedávny vojenský výcvik na Kamčatke, ktorý spôsobil ekologickú katastrofu. Ďalším vysvetlím je únik ropných produktov a fenolu z lodí plaviacich sa cez Avačský záliv. Miestni obyvatelia pred pár dňami zverejnili satelitné snímky zdieľané organizáciou Greenpeace Rusko, ktoré ukazujú žlto sfarbenú rieku ústiacu do Tichého oceánu. Podľa nich je za ekologickú katastrofu zodpovedné vojsko. "Každú hodinu získavame nové informácie; len nedávno sme získali satelitné snímky rieky, ktorá sa vlieva do oceánu a ktorá evidentne všetko zabíja," vyhlásili.

Na Kamčatke prebieha obrovská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mnohí apelujú na to, aby sa verejnosť postarala o čistotu životného prostredia a zabránila podobnému znečisťovaniu. "Náš nádherný podmorský svet má sivú a žltú farbu. Najdesivejšie zo všetkého je to, že nevieme, čo máme robiť, ako pomôcť. Pozerám sa na ohromujúci západ slnka nad Avačským zálivom a viem, že jeho dno je pokryté mŕtvymi morskými živočíchmi," napísala miestna obyvateľka Kristy Rozenbergová.

Organizácia Greenpeace v utorok požiadala o okamžité vyšetrenie dôvodov kontaminácie. Rozsah znečistenia je doposiaľ neznámy, ale skutočnosť, že mŕtve zvieratá sa nachádzajú na celom pobreží, potvrdzuje závažnosť incidentu. Vedúci klimatického projektu Greenpeace v Rusku Vasilij Jablokov vyzval na zavedenie okamžitých opatrení týkajúcich sa potlačenia, vyčistenia a zabránenia ďalšej kontaminácie. Dôvodom tohto kroku je fakt, že jedinečná povaha Kamčatky, ktorá je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO, je v súčasnosti skutočne ohrozená.

Viac o téme: Ekologická katastrofaKamčatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu