Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Detektív získal stopu k ukradnutej van Goghovej maľbe: FOTO ako dôkaz!

Vincent van Gogh Zobraziť galériu (2)
Vincent van Gogh (Zdroj: SITA/AP)

HAAG – Cenný obraz Vincenta van Gogha s názvom Jarná záhrada zmizol z múzea v holandskom Larene koncom tohtoročného marca a dôležitou stopou v pátraní by sa mohli stať fotografie, ktoré teraz zverejnil súkromný vyšetrovateľ. Podľa Arthura Branda, ktorý sa špecializuje na vyhľadávanie ukradnutého umenia, sú snímky dôkazom, že zlodeji zatiaľ obraz v hodnote okolo šesť miliónov eur nezničili, napísal server BBC.

Čítajte aj: FOTO Najväčšia krádež nie je ani po 30 rokoch objasnená: Záhada za stovky miliónov, bezradná FBI

Na jednom zo záberov leží obraz vedľa výtlačku denníka The New York Times z 30. mája. Na fotografii je tiež kniha, ktorá pojednáva o krádeži dvoch Van Goghových obrazov z múzea v Amsterdame v roku 2002. Na inom zábere je vidieť zadná strana maľby so štítkom, ktorý nesie maliarovo meno a názov obrazu vo flámčine.

Vincent van Gogh
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Niekedy v prípade krádeže umenia zlodeji znervóznia, keď sa nedokážu diela zbaviť alebo majú podozrenie, že im je polícia na stope, a potom ho zničia,“ povedal Brand agentúre AP. Podľa neho býva pre páchateľov často frustrujúce, že nedokážu ukradnutý obraz predať. „Tieto fotografie ukazujú, že máme čo do činenia s profesionálmi. Tá maľba stále existuje,“ dodal.

Dielo z roku 1884 vyobrazuje ženu vo farskej záhrade v holandskom meste Nuenen, ktoré dnes leží na predmestí Eindhovenu na juhu krajiny. Van Gogh tam býval s rodičmi, jeho otec na fare pôsobil ako pastor. Obraz múzeum Singer Laren vystavovalo vďaka zapožičaní z múzea v Groningene. Zlodeji podľa polície prenikli do múzea pomerne nevyberavo - pred svitaním rozbili sklenené dvere a než policajti zareagovali na signál poplašného zariadenia, stihli utiecť.

 

Viac o téme: MúzeumObrazHolandskoKrádežVincent van Gogh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu