Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Policajti neverili, čo našli v spálni mužovho (36) bytu: Pôvodní majitelia netušili, že o TO prišli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM- Talianska polícia objavila v byte v Neapole 500-ročnú kópiu obrazu Salvator Mundi (Spasiteľ sveta) od Leonarda da Vinciho. Následne ju vrátila tamojšiemu múzeu, ktoré je pre pandémiu dlhodobo zatvorené, a preto ani netušilo, že došlo k odcudzeniu diela. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Kópia da Vinciho obrazu sa podľa polície našla v skrini v spálni bytu, ktorého 36-ročného majiteľa zatkli minulý pondelok neskoro večer pre podozrenie z držby kradnutého tovaru. Obraz zachytáva Ježiša Krista držiaceho v ľavej ruke krištáľovú guľu, zatiaľ čo jeho pravica je vztýčená v geste požehnania. Nájdená kópia patrí do zbierky múzea v rímskokatolíckom kostole San Domenico Maggiore v centre Neapola. Ide o kópiu slávneho obrazu Leonarda da Vinciho, ktorého originál sa v roku 2017 vydražil v aukčnom dome Christie’s za 450 miliónov dolárov (371 miliónov eur), čím sa stal vôbec najdrahším predaným obrazom na svete.

Kópia slávnej olejomaľby, ktorá bola vystavená v neapolskom múzeu, pochádza zrejme zo začiatku 15. storočia a za jej autora je považovaný Giacomo Alibrandi. Múzeum si jej zmiznutie nevšimlo, keďže pre pandémiu je zatvorené už celé mesiace.

Neapolský prokurátor Giovanni Melillo uviedol, že obraz sa našiel v sobotu. Dodal, že polícii zmiznutie artefaktu nik nenahlásil. O zmiznutí olejomaľby v ňom nik netušil, keďže bola pôvodne uskladnená v miestnosti, ktorá je už tri mesiace zatvorená.

Polícia teraz vyšetruje, ako k odcudzeniu došlo, keďže na mieste, z ktorého bola maľba ukradnutá, neboli nijaké stopy po vlámaní. "Ktokoľvek ten obraz vzal, chcel ho. Je pritom pravdepodobné, že šlo o krádež na objednávku nejakej organizácie obchodujúcej s umením na medzinárodnej úrovni," dodal Melillo. Originál obrazu Salvator Mundi sa na verejnosti neobjavil od svojho predaja v roku 2017 a viacerí experti dokonca pochybujú o jeho pravosti. 

Viac o téme: ObrazKrádežNeapolLeonardo da VinciSalvator Mundi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu