Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chorý Švajčiar po prílete do Londýna neveril vlastným ušiam: VIDEO Nikto vám to nepovedal?!

Švajčiarsky turista po prílete do Londýna musí ísť do karantény
Švajčiarsky turista po prílete do Londýna musí ísť do karantény (Zdroj: youtube/The Telegraph)

LONDÝN - Vo Veľkej Británii bola v pondelok zavedená povinná karanténa pre zahraničných občanov prichádzajúcich do tejto krajiny. Nedostatočné medializovanie novozavedeného opatrenia však vyvoláva na letisku Heathrow chaos. Dokazuje to aj prípad mladého Švajčiara, ktorý sa po prílete do Londýna správal tak, ako keby ničomu nerozumel a neustále iba opakoval, že potrebuje lekárske vyšetrenie.

V Británii je momentálne veľmi medializovaný prípad švajčiarskeho turistu, ktorý po prílete na Heathrow zistil, že musí ísť do povinnej štrnásťdňovej karantény. Nikto ho vraj neupozornil na to, že táto povinnosť platí pre všetkých zahraničných turistov.

Čítajte aj: Pornoherec (46) organizoval podivný rituál: Tragická smrť, mladíka zabila božia molekula!

V pondelok totiž vstúpilo do platnosti nariadenie, podľa ktorého musí každý, kto priletí do krajiny, zostať dva týždne na jednom mieste a colníkovi je povinný uviesť adresu, kde sa bude nachádzať.

Prípad Švajčiara je však zaujímavý aj v tom, že v čase pandémie priletel do Londýna chorý a ako prvé plánoval vyhľadať nemocnicu. Muž s rúškom na tvári novinárovi ITV Martinovi Stewovi tvrdil, že má ušnú alebo zubnú infekciu. Pozitívne testovaný na koronavírus bol vraj už dávno, ale z ochorenia covid-19 sa vyliečil.  

„Nikto vám nepovedal, že musíte zostať na jednom mieste dva týždne?“ spýtal sa ho novinár, ale muž mu dookola opakoval, že má iné problémy a potrebuje sa metrom dostať do nemocnice. Reportér ho tiež upozornil na to, že za ignorovanie nového nariadenia môže byť udelená pokuta 1000 libier (1120 eur), ale s tým sa mladý muž veľmi nezaoberal.

Generálny riaditeľ hraničnej polície Paul Lincoln uviedol, že vládna agentúra plánuje zintenzívniť komunikáciu, aby všetci, ktorí plánujú cestu do Spojeného kráľovstva, boli upovedomení o tejto zmene.  

Uviedol, že každý cudzinec prichádzajúci do krajiny musí zároveň vyplniť online formulár. Mnohí cestujúcich ho však spochybňujú a uvádzajú, že jeho dôveryhodnosť je veľmi povrchná. „Mohla som tam napísať, čo som chcela,“ uviedla Jane Masonová, ktorá priletela z Washingtonu. „Celý čas som mohla klamať. Keď som prišla na letisko, zopakovala adresu, ktorú som predtým uviedla v dotazníku a sľúbila som mu, že budem v karanténe. Potom ma jednoducho nechali prejsť a nikto nekontroloval, či som hovorila pravdu.“

Karanténa by mala byť v krajine povinná 12 mesiacov a Británia sa snaží aj týmto krokom eliminovať šírenie ochorenia covid-19 v krajine. Boris Johnson však pripúšťa, že by mohlo časom dôjsť k vytvoreniu tzv. „vzdušných mostov“ s niektorými krajinami. Podľa premiéra je však teraz najdôležitejšie, aby sa v Spojenom kráľovstve zlepšila situácia. 

Viac o téme: LondýnLetiskoTuristaKaranténaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu