Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS V Británii zomrelo na COVID-19 osem lekárov: Všetkých spájala jedna vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/bbc)

LONDÝN - Vo Veľkej Británii, kde sa kvôli oneskorenému zavedeniu opatrení šíri koronavírus oveľa rýchlejšie ako napríklad u nás, sa v tejto súvislosti vynára ďalší problém. Osem lekárov, ktorí v poslednom čase rozšírili zoznam obetí ochorenia COVID-19, boli totiž imigranti. Informovala o tom britská Národná zdravotná služba.

Alena opísala katastrofickú situáciu v USA: Trump to nezvláda, Amerika je v tomto rozvojová krajina

Zosnulí lekári pochádzajú z Egypta, Indie, Nigérie, Pakistanu, Srí Lanky a Sudánu, pričom sa všetci v istom období presťahovali do Veľkej Británie. V miestnych nemocniciach budovali zdravotný systém na pozíciach, o ktoré nemali "bieli" lekári záujem. Smutné na tom je najmä to, že v tej istej krajine, kde pomáhali stavať na nohy zdravotníctvo, sa v posledných rokoch rieši najmä brexit spojený s hnutím proti migrantom. Lekári pôvodom z Británie totiž prevažne dominujú v prestížnych medicínskych odvetviach, zatiaľ čo tí zo zahraničia dostávajú prácu najmä na miestach, ktoré v súčasnosti tvoria nebezpečné prvé línie boja s koronavírusom.

KORONAVÍRUS V Británii zomrelo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

"Keď ľudia tlieskali zdravotníkom, tak som si hneď spomenul na situáciu spred roka a pol, keď nás prívrženci brexitu označili za ľudí, ktorí prišli do Británie preto, aby brali domácim prácu. Dnes sú to tí istí prisťahovalci, ktorí pracujú s miestnymi komunitami a umierajú v prvej línii," vyhlásil doktor Hisham el-Khidir, ktorý prišiel nedávno kvôli nákaze o svojho bratranca, chirurga z Londýna. 

KORONAVÍRUS V Británii zomrelo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Hisham El-Khider)

Veľká Británia nie je jedinou krajinou, ktorú uprostred chaosu spôsobeného pandémiou zachraňujú práve zahraniční zdravotníci. V Spojených štátoch tvoria prisťahovalci viac ako štvrtinu všetkých lekárov. Často však musia čeliť dlhým čakacím dobám na zelené karty. Ich vybavovanie v súčasnosti urýchlila situácia v New Yorku a New Jersey, kde do boja s koronavírusom povolali aj absolventov zahraničných lekárskych škôl.

Viac o téme: BritániaLekáriMigrantiKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu