Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Lekári odhalili výrazný príznak nákazy koronavírusom: Ak ho máte, okamžite sa izolujte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Matka nakazená koronavírusom necítila plnú plienku svojho dieťaťa. Kuchári, ktorí zvyčajne poznajú každé korenie v jedle, necítia kari či cesnak. Iní zas uvádzajú, že necítia príjemnú vôňu šampónu. Anosmia (strata čuchu) a ageuzia (strata chuti) sa objavili ako zvláštny, ale výrazný príznak nákazy koronavírusom, napísal spravodajský server The New York Times.

Údaje v tejto súvislosti sú zatiaľ obmedzené, i tak ale znepokojili lekárov a odborníkov dosť na to, aby vydali varovanie. "Naozaj by sme chceli upozorniť verejnosť, že ide o známku nákazy a každý, u koho sa objaví strata čuchu, by sa mal sám na sedem dní izolovať," vyhlásila profesorka Claire Hopkinsová, predsedníčka Britskej rinologickej spoločnosti, ktorá spadá pod Britskú asociáciu ušných, nosných a krčných lekárov (ENT UK). 

KORONAVÍRUS Je dvojtýždňová karanténa dostatočná? Vedci odhalili inkubačnú dobu COVID-19

Spoločne s predsedom ENT UK Nirmalom Kumarom vyzývajú zdravotníkov, aby používali ochranné prostriedky, ak budú liečiť pacientov, ktorí stratili čuch. Varovali tiež pred vykonávaním endoskopických vyšetrení nosných dutín, pretože vírus sa množí v nose a hrdle a tento druh vyšetrenia môže vyvolať kašeľ alebo kýchnutie, ktoré lekárov môže vystaviť vysokej hladine vírusu. Týmto spôsobom sa podľa všetkého už nakazili dvaja britskí otorinolaryngológovia, ktorí sú v kritickom stave. 

Lekári odhalili výrazný príznak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Správy z čínskeho Wu-chanu, kde sa koronavírus na prelome rokov objavil, takisto informovali o značných počtoch obetí medzi ušnými, nosnými a krčnými špecialistami. Britskí lekári sa odvolávajú na správy z ďalších krajín, podľa ktorých značný počet pacientov trpiacich COVID-19 trpí anosmiou. V Južnej Kórei, kde prebieha rozsiahle testovanie populácie, hlásilo 30 percent z 2000 pozitívne testovaných osôb práve stratu čuchu ako hlavný symptóm. Priebeh ich nákazy bol mierny. 

Americká akadémia ušných, nosných a krčných lekárov v nedeľu zverejnila na svojich stránkach informáciu, podľa ktorej stúpa počet neoverených informácií, že strata či zhoršenie čuchu a strata chuti sú zásadnými príznakmi spojenými s nákazou koronavírusom. Vyskytli sa pritom u pozitívne testovaných pacientov, ktorí nemali žiadne príznaky. Tieto príznaky, pokiaľ nie sú spojené s alergiou alebo sinusitídou (zápalom vedľajších dutín dýchacích ciest), by mali lekárov primäť k tomu, aby otestovali pacienta na vírus. V najpostihnutejších oblastiach Talianska doktori údajne došli k záveru, že strata čuchu a chuti je známkou toho, že osoba, ktorá sa inak javí byť zdravou, je v skutočnosti prenášačom vírusu a môže ho šíriť na ostatných. 

Lekári odhalili výrazný príznak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Zsolt Szigetvary/MTI )

"Skoro každý z hospitalizovaných má rovnaký priebeh. Spýtate sa na manžela alebo manželku. A oni hovoria: "Moja žena len stratila chuť a čuch, ale inak sa cíti dobre". Takže je pravdepodobne nakazená a šíri to ďalej, i keď sama má veľmi mierny priebeh ochorenia," povedal lekár Marco Metra, vedúci oddelenia kardiológie v hlavnej nemocnici v Brescii, kde má 700 z 1200 hospitalizovaných ľudí koronavírus.

Viac o téme: NákazaKoronavírusCOVID-19Strata čuchu a chuti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu