Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Najväčšia krádež nie je ani po 30 rokoch objasnená: Záhada za stovky miliónov, bezradná FBI

Súčasťou múzea je aj nádherná záhrada Zobraziť galériu (4)
Súčasťou múzea je aj nádherná záhrada (Zdroj: Youtube/Bob Vila)

BOSTON - Najväčšia krádež obrazov v histórii zostáva aj po tridsiatich rokoch stále neobjasnená. Neboli chytení páchatelia, ani neboli nájdené ulúpené plátna. V bostonskom Múzeu Isabelly Gardnerovej, odkiaľ 18. marca 1990 zmizlo jedenásť vzácnych obrazov (od Rembrandta van Rijna, Jana Vermeera či Edouarda Maneta), soška orla z hrotu žrdi na francúzskej vlajke a jedna váza v cene 300 až 500 miliónov dolárov, visia odvtedy prázdne rámy. Ani nasadenie desiatok detektívov či vypísaná odmena na desať miliónov dolárov neviedli k úspechu.

Americká zberateľka umenia a filantropka Isabella Gardnerová (1840 - 1924) začala zbierať umelecké predmety koncom 19. storočia a múzeum v Bostone otvorila v roku 1903. Múzeum má menšiu, ale zato významnú zbierku obrazov, sôch, kresieb, keramických diel, šperkov aj vzácnych tlačovín. 

FOTO Najväčšia krádež nie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Spomínané umelecké diela zmizli z múzea v ranných hodinách v nedeľu 18. marca 1990. Dvaja neznámi muži oblečení v policajných uniformách prišli do múzea s tým, že idú vyšetrovať nahlásený incident. Spútali dvoch nočných strážnikov a deaktivovali bezpečnostný systém.

Podľa detektívov sa v múzeu vyznali - vedeli napríklad o tajných dverách za jedným z obrazov. Za 81 minút si zlodeji odniesli obraz Koncert od holandského barokového majstra Jana Vermeera, tri majstrovské diela Rembrandta van Rijna (Búrka na mori Galilejskom, Autoportrét a Dáma a pán v čiernom), päť menších kresieb od Edgara Degasa, obraz Krajina s obeliskom Govaena Flincka, plátno U Tortoniho Edouarda Maneta a tiež čínsku bronzovú vázu Ku z rokov 1200 - 1100 pred naším letopočtom. 

Búrka od Rembrandta
Zobraziť galériu (4)
Búrka od Rembrandta  (Zdroj: SITA/AP/Isabella Stewart Gardner Museum)

Podľa odborníkov sú najcennejší Vermeerov Koncert, jeden z len 34 známych obrazov maliara, a Rembrandtova Búrka na mori Galilejskom, ktorá je jedinou jeho krajinomaľbou. Obidva obrazy sú cenené na viac než sto miliónov dolárov. Zlodeji ale odignorovali ďalšie významné diela v múzeu, napríklad niektoré plátna od Degasa alebo veľký Autoportrét od Rembrandta z roku 1629. 

Koncert od Vermeera
Zobraziť galériu (4)
Koncert od Vermeera  (Zdroj: profimedia.sk)

Vyšetrovanie sa začalo okamžite, no doposiaľ bolo neúspešné. Jeden čas sa špekulovalo aj o politických motívoch činu, ozvalo sa tiež niekoľko anonymov. Ukradnuté diela sú však vďaka svojej sláve v podstate nepredajné. O krádeži bol v roku 2005 nakrútený dokumentárny film Stolen (Ukradnutý).

V marci 2013 FBI informovala, že možno pozná identitu zlodejov. Diela vraj ukradla banda kriminálnych živlov, ktorí ich previezli niekam k Philadephii, kde mali byť na začiatku 21. storočia niektoré obrazy predané. Špekulovalo sa o bostonskej mafii či gangoch z rôznych štvrtí. K informáciám o ukradnutých dielach neviedlo ani to, že polícia za ne ponúkla bohatú odmenu, skrátenie väzenského trestu či dokonca plné oslobodenie. 

Viac o téme: BostonKrádež obrazovUmelecké dieloMúzeum isabelly gardnerovej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu