Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hudobník počul v mozgu zvuky: VIDEO Lekárom počas operácie hral na gitare, šokujúce detaily

Musa Manzini hral na gitare počas toho, ako mu odstraňovali mozgový nádor. Zobraziť galériu (2)
Musa Manzini hral na gitare počas toho, ako mu odstraňovali mozgový nádor. (Zdroj: FB/Musa Manzini, YouTube/Guardian News,)

DURBAN - Džezového hudobníka Manziniho operovali šesť hodín. Lekárom však zákrok spríjemňoval hrou na gitaru. Je náročné sústrediť sa, keď ste v stave medzi celkovou anestéziou a vedomím, pričom v mozgu počujete zvuky spájkovacej pištole, opísal multiinštrumentalista, ktorému bol odstránený mozgový nádor. Video z jeho hry na operačnom lôžku koluje internetom.

Musovi Manzinimu (47), juhoafrickému džezovému hudobníkovi, diagnostikovali mozgový nádor. V týchto dňoch sa zotavuje z náročnej operácie mozgu. Zákrok trval šesť hodín, počas ktorých hral na gitaru. Priali si to tak lekári, pretože chceli zabrániť poškodeniu mozgových oblastí zapojených pri hraní. „Takto sa rozhodlo s ohľadom na moju hudobnú kariéru,“ uviedol Manzini. Muža neurologické problémy trápili od roku 2006.

„Bol to veľmi nepríjemný pocit. Je náročné sústrediť sa, keď ste v stave medzi celkovou anestéziou a vedomím, pričom v mozgu počujete zvuky spájkovacej pištole,“ približuje pacient, ktorého operovali neurochirurgovia v nemocnici v meste Durban v Južnej Afrike.

Na snímke je džezový hudobník Musa Manzini.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke je džezový hudobník Musa Manzini.  (Zdroj: FB/Musa Manzini, YouTube/Guardian News,)

„Pred odstránením nádoru sme mohli preskúmať jednotlivé časti mozgu a pri zákroku potom bolo možné minimalizovať poškodenie,“ povedal Basil Enicker, šéf operačného tímu, pre tamojší server IOL s tým, že táto forma zákroku bola nutná, aby sa vyhli riziku ochrnutia.


Čítajte aj: Muž (†54) podstúpil laserovú operáciu očí: Nastalo 20 rokov utrpenia, nakoniec sa zabil


Manzini, ktorý sa úspešne zotavuje, sa chce vrátiť na pódium. „Ľudia nedoceňujú inštitúcie verejného zdravotníctva,“ myslí si multiinštrumentalista, ktorý lekárom vyjadril vďaku. „Bol to úspech, najväčšie riziko bolo ochrnutie. Ochrnutý ale nie som, stále mám kontrolu nad svojimi končatinami a mám dobrú náladu,“ dodal.  

Viac o téme: MozogOperáciaNádorGitara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu