Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Juhoafrický exprezident chce nahrať hudobný album: Opozícia hovorí o mrhaní peniazmi

Jacob Zuma
Jacob Zuma (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Zámer bývalého juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu nahrať album bojových piesní z éry apartheidu vyvolal vo štvrtok politickú roztržku, keď opoziční činitelia tento projekt označili za mrhanie peniazmi daňových poplatníkov. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Zuma, ktorého zbavili moci vlani po množstve škandálov ohľadom sprenevery, je známy svojím barytónovým hlasom a pravidelným spievaním na zhromaždeniach vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC) a na verejných podujatiach. Exprezident hodlá naspievať album v apríli pred živým publikom a vydať ho ešte tohto roku. Jednou zo zamýšľaných piesní má byť Awuleth' Umshini Wami (Prines mi guľomet), ktorá je všeobecne považovaná za kontroverznú.

Pieseň je jednou z mnohých skladieb, ktoré zohrali kľúčovú úlohu počas desaťročia dlhého zápasu proti vláde belošskej menšiny v Juhoafrickej republike (JAR) a ktoré sa stále spievajú na protestoch. "Tieto piesne nám pripomínajú, odkiaľ sme prišli a ako sa naša krajina formovala," vyhlásil Thembinkosi Ngcobo, šéf kultúrneho života v metropolitnej oblasti eThekwini, ktorá bude sponzorovať Zumov album.

Ngcobo dodal, že Zuma nedostane za nahrávku žiadne peniaze a projekt hodlá zrealizovať zdarma, s cieľom "zachovať a šíriť dedičstvo nášho oslobodenia". Metropolitná oblasť eThekwini sa nachádza v Zumovej domovskej provincii KwaZulu Natal, ohnisku korupčných škandálov, ktoré sprevádzali jeho vládnutie v rokoch 2009-18 a napokon viedli k jeho zvrhnutiu. "Samotný album nie je vôbec problémom. Bude však financovaný z verejných prostriedkov a my netušíme, v akej miere," uviedla pre AFP opozičná členka mestskej rady Nicole Grahamová zo strany Demokratická aliancia (DA).

Viac o téme: Juhoafrická republikaJacob ZumaHudobný album
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu