Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Operačná sála pripomínala kuchyňu: FOTO Pacientka (60) je držiteľkou bizarného prvenstva

Talianka pri operácii mozgu pripravila špecialitu z olív Zobraziť galériu (2)
Talianka pri operácii mozgu pripravila špecialitu z olív (Zdroj: Twitter)

ANCONA - Pacienti pri operácii mozgu už hrali na husle alebo gitaru, ale ako na svojich internetových stránkach píše britská BBC, istá Talianka je zrejme prvá pacientka, ktorá počas zákroku pripravila regionálnu špecialitu z olív.

Šesťdesiatročná žena pri operácii, ktorej cieľom bolo odstrániť nádor z ľavého spánkového laloku, pripravila za hodinu 90 plnených olív.

Čítajte aj: Hudobník počul v mozgu zvuky: VIDEO Lekárom počas operácie hral na gitare, šokujúce detaily

Operácia pri vedomí sa vykonáva vtedy, ak napríklad nádor zasahuje do oblastí mozgu zodpovedných za reč, zrak alebo pohyb. Aby operujúci lekár obmedzil poškodenie zdravého tkaniva na minimum, kladú niekedy zdravotníci pacientovi otázky, alebo mu dávajú počas zákroku rôzne úlohy.

Neurochirurg Roberto Trignani z Ancony, ktorý pacientku s tímom desiatich ďalších kolegov operoval, vysvetlil, že táto metóda "umožňuje sledovať funkciu mozgu pacienta a vylaďovať ďalší postup". Iný pacient, ktorého Trignani v posledných rokoch operoval, mal pri výkone za úlohu sledovať kreslené filmy.

Pripraviť plnené olivy po ascolsky je však omnoho náročnejšie a talianske médiá opísali, že operačná sála pripomínala kuchyňu. Zákrok trval dve a pol hodiny a dopadol dobre.

Ascolské olivy sú špecialitou stredotalianského regiónu Marche. Plnia sa korenenou mäsovou zmesou a obaľujú sa v múke, vajíčku a strúhanke. Potom sa vyprážajú.

Viac o téme: TalianskoMozogOperáciaNádorPacient
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu