Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Európan sa vydal preplávať tisícky kilometrov v oranžovej kapsuli, má šialený plán!

Francúzsky dobrodruh sa pokúsi preplávať Atlantik v kapsule tvaru suda. Zobraziť galériu (2)
Francúzsky dobrodruh sa pokúsi preplávať Atlantik v kapsule tvaru suda. (Zdroj: SITA/Courtesy of Jean-Jacques Savin via AP)

PARÍŽ - Francúzsky dobrodruh Jean-Jacques Savin sa vydal na plavbu naprieč Atlantickým oceánom v špeciálnej skonštruovanej kapsule v tvare suda, ktorý bude na pohyb využívať iba oceánske prúdy. Peniaze na plavidlo (60-tisíc eur) získal Savin prevažne prostredníctvom crowdfundingu.

Savin (71) vyrazil z Kanárskych ostrovov a podľa vlastného vyjadrenia by mal dosiahnuť Karibik o tri mesiace. Jeho oranžová vystužená kapsula obsahuje spaciu pričňu, kuchyňu a úložný priestor. Moreplavec bude počas svojej cesty vyhadzovať na hladinu značky, ktoré oceánografom pomôžu študovať atlantické prúdy.

Aktualizácie bude Savin zverejňovať na sociálnej sieti Facebook. V jeho poslednom odkaze sa hovorí, že kapsula "sa správa dobre".

V telefonickom rozhovore s tlačovou agentúrou AFP muž uviedol: „Počasie je skvelé. Mám metrové vlny a pohybujem sa rýchlosťou 2 až 3 kilometre za hodinu. Do nedele mám priaznivú predpoveď počasia.“

Na snímke je špeciálna kapsula, v ktorej sa Francúz sa pokúsi preplávať Atlantik.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke je špeciálna kapsula, v ktorej sa Francúz sa pokúsi preplávať Atlantik.  (Zdroj: SITA/Courtesy of Jean-Jacques Savin via AP)

Savin je bývalý vojenský parašutista a pilot. Je presvedčený, že jeho kapsula ho bezpečne preplaví približne 4 500 kilometrov až do Karibského mora.


Čítajte aj: Vzrušujúci zážitok skončil fiaskom: VIDEO Pilot čelil dramatickej situácii, posádka letela 45 minút


Kapsula je dlhá tri metre, široká 2,1 metra a poskytuje šesť štvorcových metrov životného priestoru. Má niekoľko kruhových okien a bola skonštruovaná tak, aby odolala vlnobitiu a možným útokom kosatiek dravých. Solárny panel generuje energiu na komunikáciu a navigačný systém GPS.

Viac o téme: PlavbaSudAtlantikJean-Jacques Savin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu