Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Muž (†54) podstúpil laserovú operáciu očí: Nastalo 20 rokov utrpenia, nakoniec sa zabil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ONTÁRIO - Muž po laserovej operácii očí trpel neznesiteľnou bolesťou. V stave úplnej bezmocnosti a beznádeje napokon spáchal samovraždu. Hoci jeho trápenie trvalo desiatky rokov, lekári neboli schopní určiť diagnózu. Ide o prvú samovraždu spojenú v laserovou operáciou očí v Kanade.

Rodina 54-ročného Paula Fitzpatricka z kanadskej provincie Ontário sa rozhovorila o vyšetrovaní, ktoré sa začalo minulý mesiac. Jeho predmetom bola nezvyčajná a ukrutná bolesť očí, ktorá pacienta zachvátila po laserovej operácii. Táto komplikácia, známa ako neuralgia rohovky, môže spôsobiť poškodenie nervov oka a stane sa neznesiteľnou až tak, že človek nie je schopný pracovať.

Muž (†54) podstúpil laserovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Paul údajne viac ako dvadsať rokov trpel bez toho, aby lekári zistili dôvod. Podľa jeho matky Christine si zvolil typ laserovej operácie nazývaný fotorefrakčná keratektómia, ktorá bola v tom čase, v roku 1996, prvou formou laserovej operácie očí. "Okuliare nosil od svojich dvanástich rokov a vždy hovoril, že by bolo skvelé, keby ich už nemal," hovorí Christine. 

Jej syn si pred zákrokom spravil výskum, aby sa uistil, že ho podstúpi na dobrom mieste. Fotorefrakčnú keratektómiu považoval za bezpečnejšiu alternatívu, pretože sa pri nej využíva menšia časť rohovky. Zahŕňa odstránenie tenkej hornej vrstvy oka a jej úplné zlikvidovanie ešte predtým, ako sa podkladové tkanivo rohovky pomocou lasera pretvorí. Výsledkom je zostrenie videnia. Povrch rohovky sa následne musí liečiť niekoľko dní. Lekári tvrdia, že tento postup je bezpečný a účinný a pacienti pri ňom nemajú žiadne komplikácie. To však nebol Paulov prípad. Krátko po operácii totiž začal trpieť migrénami a trápili ho aj suché oči. Keď v Kanade nedokázal nájsť nijakého odborníka, ktorý by zistil príčinu, navštívil USA a dokonca aj Európu. Fitzpatrickovi údajne ponúkli ďalšie procedúry prostredníctvom použitej metódy, jeho bolesť sa však nekontrolovateľne stupňovala. "Horiaca bolesť a ihly v očiach, tak opisoval svoju bolesť," povedal brat Kevin. 

Muž (†54) podstúpil laserovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pár mesiacov pred samovraždou trávil Paul väčšinu času ležaním so zavretými očami, aby zmiernil bolesť. Zaobstaral si aj slepeckú palicu a plánoval sa presťahovať bližšie k rodičom. Nakoniec sa ale 6. októbra zabil. V liste na rozlúčku rodine vysvetlil, že to urobil kvôli neznesiteľnej bolesti, ktorá ho sužovala. "Už ma nič neteší, cítim len bolesť," napísal. Fitzpatrickova smrť je považovaná za prvú dokumentovanú samovraždu spojenú v laserovou operáciou očí v Kanade. V USA bolo zaznamenaných už desať takýchto prípadov.

Viac o téme: SamovraždaLaserová operácia očí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu