Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Herec (60) bol niekoľko minút klinicky mŕtvy: Prenikol som za hranice pozemského života, nebojte sa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britského herca Shiva Grewala pred piatimi rokmi postihla zástava srdca. Teraz sa rozrozprával o udalostiach, ktoré vtedy prežíval. Na sedem minút upadol do kómy a tvrdí, že v tomto čase dokázal nahliadnuť za hranice pozemského života. Z toho, čo uvidel, vraj vôbec nemá strach.

Keď mal Grewal 55 rokov, dostal počas obeda s manželkou zástavu srdca. Keď na miesto nešťastia dorazili záchranári, muž bol už niekoľko minút klinicky mŕtvy. Po piatich rokoch sa teraz vracia k tomu, čo v osudné okamihy prežíval a čo si presne pamätá. "Nejako som vedel o tom, že zomieram. Uvedomoval som si to a volal som o pomoc. Niektoré veci akoby sa oddelili od môjho života, nepociťoval som žiadne emócie. Zároveň som však vedel o tom, že je šanca vrátiť sa. A to som aj veľmi chcel. Byť späť s mojou manželkou," spomína.

Richard bol niekoľko minút mŕtvy, no potom sa vrátil späť: Stretol som sa s Bohom a mám aj dôkaz!

Sedem minút svojho života prirovnáva k akejsi kozmickej ceste, ktorá mu ponúkala veľa možností. Vraj sa mohol rozhodnúť medzi množstvom reinkarnácií alebo návratom späť do tohto života. A Shiv chcel pokračovať vo svojom, preto je teraz tu. 

Herec (60) bol niekoľko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári sú však voči takýmto príbehom veľmi skeptickí a tvrdia, že nejde o žiadne skúsenosti s posmrtným životom. "Ľudia opisujú pocit jasného, teplého a príjemného svetla a sú k nemu priťahovaní," hovorí doktor Sam Parnia z New York University, ktorý sa zaoberá problematikou kardiopulmonálnej resuscitácie. Pacienti, ktorí boli dlhšie v bezvedomí, vraj často opisujú aj stretnutie so zosnulými blízkymi, ktorí ich doslova vítajú. Vraj sú nimi priťahovaní ako magnet a chcú od nich, aby tam zostali. Mnohí pacienti zasa hovoria, že boli mimo tela a sledovali zhora zápas sestričiek a lekárov, ako bojovali o ich život. 

Herec (60) bol niekoľko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Parniu takéto skúseností nie sú svedectvom o posmrtnom živote a mozog v týchto situáciách iba premieta obrázky, ktoré si uchoval v pamäti. "Je nesprávne obmedzovať chápanie smrti iba na filozofiu alebo náboženstvo. Jej tajomstvá môžeme chápať aj z vedeckého hľadiska," dodal lekár. 

Viac o téme: KómaZástava srdcaPosmrtný život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu