Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Poliaci možno objavili druhý Stonehenge! Archeológovia ukázali FOTO prekvapivého nálezu

Poľský Stonehenge.
Poľský Stonehenge. (Zdroj: Facebook/Muzeum w Koszalinie)

CZAPLINEK - V Poľsku objavili pohrebisko, ktoré môže prepísať dejiny. Archeológom sa neďaleko mesta Czaplinek na severozápade krajiny podarilo odkryť záhadné mohyly. Odborníci sú užasnutí, pretože ich obklopuje kamenný kruh pripomínajúci fascinujúci britský Stonehenge.

Vek kamenného objektu archeológovia odhadujú na 2-tisíc rokov, pochádza z obdobia prvého až tretieho storočia nášho letopočtu, informoval portál RMF24.pl. Na mieste odborníci vykopali viacero zaujímavých predmetov, vrátane pohrebnej urny s popolom, ktorá ukrývala aj kovovú bronzovú sponu, kostenú ihlicu a časť vretena, čo naznačuje, že ostatky patrili žene.

Archeológovia natrafili na výnimočný nález: Objav je oveľa starší ako Stonehenge

Balvany sú usporiadané v pravidelných intervaloch a v strede kruhu sa nachádza vyše dvojmetrová kamenná stéla. Väčšina z kameňov je však rozbitá alebo prevrátená a ich pôvodné umiestnenie je ťažké zistiť.

Archeológovia sa domnievajú, že ide o dôležité komunitné miesto, na ktorom sa odohrávali náboženské obrady a rituálne pohreby. V okolí mesta Czaplinek odborníci doposiaľ odhalili už tri kamenné kruhy a v priebehu ďalších sezón plánujú v lokalite vykonať rozsiahlejší výskum.

...

Viac o téme: Kamenný kruhCzaplinekPoľský Stonehenge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu