Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Poľsku otvorili časovú kapsulu po 80 rokoch: Toto je odkaz nacistov na FOTO

Časová kapsula a jej obsah Zobraziť galériu (3)
Časová kapsula a jej obsah (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Napriek vedomiu o jej existencii neboli archeológovia schopní ju vykopať po celé desaťročia. Časová kapsula z roku 1934 totiž bola pochovaná v neprístupnom teréne obklopenom mínami. Nakoniec sa im ju však podarilo vydolovať spod betónu v bývalej nacistickej tréningovej akadémii a výskumníci hovoria, že získané predmety sú vo výbornom stave.

Asistentka monštra Goebbelsa prehovorila po 60 rokoch: Kúzlo nacistov a strach z budúcnosti

Poľskí archeológovia odkryli časovú kapsulu ukrytú pod betónom bývalej nacistickej školy v severozápadnom Poľsku, ktorá mala zachovať predmety z nacistickej éry pre budúce generácie. Veľký čierny valec našli pod strediskom pre vzdelávanie a odbornú prípravu nacistických pracovníkov a dôstojníkov, ktorá bola zrejme pochovaná 22. apríla 1934.

V Poľsku otvorili časovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa ynetnews.com výskumníci po otvorení kapsuly objavili obrázky, fotografie, noviny a dokumenty z nacistického Nemecka spolu s dvoma kópiami knihy Mein Kampf, v ktorej Adolf Hitler načrtol svoje názory na rasovú teóriu a vymedzil radikálne ideológie. Schránka tiež obsahovala list pre budúcich obyvateľov, ktorí ju mali objaviť.

V Poľsku otvorili časovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Existencia časovej schránky bola výskumníkom dobre známa už po desaťročia, ale nemohli sa k nej dostať kvôli zložitému prístupu, ktorý zahŕňal prebojovanie sa cez hrubé vrstvy betónu a zneškodnenie mín uložených nacistami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu