Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fenomenálny objav zachytený na VIDEU: Poklad ľudstva starý viac ako 14-tisíc rokov

(Zdroj: YouTube)

MADRID - Približne 50 skalných rytín starých okolo 14.500 rokov objavili v jaskyni v severošpanielskom mestečku Lekeitio. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie biskajského regionálneho predstaviteľa Unaia Rementeriu.

Rytiny sú podľa jeho slov "pokladom ľudstva", výnimočne dobre remeselne zvládnuté a veľmi dobre ešte aj dnes viditeľné. Odborníci tvrdia, že sú najpôsobivejšími rytinami, aké sa doteraz našli na Pyrenejskom polostrove. 

Medzi zvieratami vyrytými do skalnej steny sú kone, bizón, kozy a - doposiaľ vôbec prvýkrát - najmenej dva levy, sumarizuje AP.

Región Biskajsko susedí s provinciou Kantábria. A práve tam sa nachádza jaskyňa Altamira, lokalita s najcennejšími pravekými jaskynnými maľbami v Španielsku. Altamira sa niekedy prezýva aj "Sixtínskou kaplnkou paleolitického umenia".

V máji tohto roka boli v severnom Španielsku, v baskickej jaskyni Atxurra, takisto objavené jaskynné rytiny a maľby zvierat zo staršej doby kamennej. Vedci vtedy tento unikátny nález označili za "majstra jaskynného umenia" spomedzi desiatich podobných paleolitických lokalít v Európe.

Viac o téme: ŠpanielskoLekeitioRytiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu