Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Archeológovia natrafili na výnimočný nález: Objav je oveľa starší ako Stonehenge

Najstarší ekodom ukrýval množstvo
Najstarší ekodom ukrýval množstvo (Zdroj: reprofoto BBC)

SALISBURY - Anglickí univerzitní vedci objavili 6300 rokov starú osadu a v nej najstaršiu budovu, aká bola kedy v okolí Stonehenge nájdená. Hoci ide o výnimočný nález, čoskoro by ale mohol ľahnúť popolom.

V úseku nového nálezu by mal byť čoskoro vybudovaný nový cestný tunel a archeológovia sa obávajú poškodenia významnej pamiatky. Osada, ktorú našli, bola postavená asi pred 6 300 rokmi, teda o zhruba 1 300 rokov neskôr, ako Stonehenge a nachádza sa blízko kamennej megalitickej stavby, uviedol Theguardian.com. Akademici nazvali najstaršie obydlie nájdené v osade „ekodomom“, pretože jeho základňu tvoril spadnutý strom, ktorého kmeň použili ako stenu.

Objavili Stonehenge 2: Archeológovia mali gigantickú stavbu celý čas pod nosom!

Vyzerá to tak, že budovu postavili domorodí mezolitickí lovci a zberači v čase, keď oblasti prichádzali prví európski neolitickí osadníci. V obydlí našli mezolitické nástroje, ale archeológovia odhadujú, že v priebehu niekoľkých generácií populácia tamojších ľudí prijala neolitické tradície a nástroje. Na stavbu obydlia vtedy používali kameň, drevo a zvieracie kože, ktoré pokrývali strechu. Blízko miesta, kde v obydlí spali, ľudia umiestnili pec. Podľa archeológov obydlie sofistikovane zakomponovali do prírodnej krajiny a stali sa tak predchodcami dnešných staviteľov ekodomov.

 
Viac o téme: EkodomStonehenge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu