Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bizarný objav českých archeológov na FOTO má pol tisícročia: Nič podobné sme ešte nenašli

Výstavba podzemných garáží odhalila stáročné tajomstvá.
Výstavba podzemných garáží odhalila stáročné tajomstvá. (Zdroj: Facebook/Archaia Brno o.p.s. )

BRNO - Dva zuhoľnatené bochníky chleba zo 14. alebo 15. storočia patria k raritám, ktoré našli archeológovia pri výskume na Veselej ulici v centre Brna. Podobný objav odborníci inde v republike v poslednej dobe nenašli, povedal David Merta z brnenskej ARCHAIA.

Hlavná časť vykopávok na Veselej ulici, kde začala výstavba podzemných garáží, už skončila. Archeológovia ale ešte budú niekoľko mesiacov vyhodnocovať, čo tam našli. Išlo o jeden z najväčších prieskumov v Brne.

Unikátny objav v siedmom dive sveta: V známej pyramíde v Egypte odhalili dve tajné komory

Zuhoľnatené bochníky boli v starej peci. „Vyzerajú, ako keby ich človek kúpil v Lidli,“ uviedol Merta. To, že ide o pečivo, si podľa Merty tento rok overili odborníci na Blanensku, kde skúšali chleba piecť starým spôsobom a výsledok bol po jeho pripečení úplne rovnaký.

Objavili prvé tenisky Rimania? Staroveké topánky na FOTO archeológom zamotali hlavu

Výskumy z Veselej budú odborníci spracovávať zhruba rok. „Stále tam budú veci, ku ktorým sa dá vracať akokoľvek dlho, všetko nebudeme môcť pochopiť,“ uviedol Merta. Podľa neho bol výskum veľký rozlohou aj intenzitou.

Prvé kefky na zuby aj záhadný odznak

Na mieste našli archeológovia ďalšie zaujímavosti, napríklad pútnický odznak zo 13. storočia. „Ten vzbudil veľký záujem bádateľov, historikov. Zatiaľ sa to neposudzovalo, nemáme k nemu žiadnu známu analógiu zo strednej Európy,“ uviedol Merta. Medzi nálezy patria napríklad aj prvé kefky na zuby alebo renesančná formička na perník. „Asi z rovnakého obdobia je okarína na pískanie vo vtáčej podobe,“ uviedol Merta.

Podľa neho sa množstvo vecí zachovalo vďaka kasárňam, ktoré na mieste neskôr boli. Vojenský objekt staršie nálezy zakonzervoval. Robotníci tam teraz stavajú podzemné garáže. Nad nimi bude koncertná sála pre brnenskú filharmóniu. Stavať sa začne zrejme ešte tento rok. Janáčkovo kultúrne centrum bude stáť 1,3 miliardy korún.

Viac o téme: ChliebBrnoArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu