Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová hra pobláznila svet: Pokémon Go zachránila život tehotnej žene a pomáha prekonať strach

Hra Pokémon Go je veľmi obľúbená. Zobraziť galériu (5)
Hra Pokémon Go je veľmi obľúbená. (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Hra pre smart telefóny Pokémon Go si v posledných dňoch získava čoraz väčšiu obľúbenosť na celom svete, hoci zatiaľ nie je vo väčšine krajín oficiálne dostupná. Funguje na princípe tzv. rozšírenej reality, kedy zasadzuje virtuálne postavičky do reálnych miest pomocou mobilnej aplikácie. A práve na jednom z takýchto stanovíšť narazil jeden z užívateľov portálu Reddit na ženu, ktorá potrebovala pomoc.

Úlohou hráča Pokémon Go je cez kameru telefónu "chytať" virtuálne postavičky, pridať ich do svojej zbierky, ďalej ich trénovať a súperiť s pokémonmi ostatných hráčov. Hra pracuje s reálnym prostredím, napríklad "vodní pokémoni" sa dajú nájsť iba pri vodných plochách.

Nová hra pobláznila svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Užívateľ na stránke Reddit uviedol, že bol práve na prechádzke, kŕmiť kačice pri rybníku, a cestou domov sa rozhodol odbočiť na miesto, kde by sa mohli vyskytovať pokémoni. Hoci nič nenašiel, vracajúc sa späť natrafil na plačúcu ženu na zemi. Bola vystrašená a bála sa, že potratí. Nemala tušenie, kde sa nachádza. Zavolal preto sanitku a počkal, kým príde. Možno by ju síce niekto našiel o 10 minút neskôr, ale bol rád, že takto mohol pomôcť. V komentároch potom ešte pridal správu, že matka aj nenarodené dieťatko sú v poriadku.

Nie je to však prvý človek, ktorý má s hrou dobrú skúsenosť. Pre Jennifer (28) sa stala liekom, ktorý hľadala desať rokov. Taktiež na Reddite sa pochválila, že jej pomáha zmierňovať zhoršujúci sa stav sociálnej úzkosti. Donútila mladú ženu vyjsť zo svojej ulity a dať životu opäť zmysel. Na jej príspevok reagovali ďalší dvaja užívatelia, ktorí majú rovnaké problémy a rovnaké skúsenosti práve s touto hernou novinkou.

Nová hra pobláznila svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jennifer sa pre forbes.com vyjadrila, že v žiadnom prípade nie je rovnocenná odbornej pomoci a terapii v pravom zmysle slova, ale jej poskytla veľkú úľavu a opäť sa cíti uvoľnene, keď kráča vonku po ulici a chytá pokémonov. Je to iné ako behať alebo prechádzať a nemať v skutočnosti žiadny cieľ, pretože vtedy je jej myseľ zameraná na strach z toho, že stretne ďalšieho človeka.

Okolo hry, ktorú prevádzkujú tisíce nadšencov pohybujúcich sa mestami aj krajinou s mobilom neustále pred očami, panujú diskusie. Stavia sa proti nej napríklad americký pamätník holokaustu, ktorý sa usiluje o vyradenie budovy z mapy hry, pretože je to podľa jeho hovorcu ďaleko za hranicami našej misie slúžiacej vzdelávaniu a pripomínaniu (obetí holokaustu).

Nová hra pobláznila svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa BBC si tiež niektorí ľudia spôsobili zranenia, keď mnohokrát v neprehľadnom teréne nevenovali pozornosť svojim krokom a sledovali displej mobilu. Niantic na hre spolupracoval spoločne s firmou Pokémon Company a Nintendo. Akcie Nintenda na začiatku týždňa vďaka veľkému záujmu o novú hru rýchlo vzrástli.

Nová hra pobláznila svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pokémoni sa prvýkrát objavili v roku 1996 v hrách pre herné zariadenie Game Boy. Ich pomenovanie vychádza z japonského výrazu pre "vreckové monštrá" (Poketto Monsutā). Na úspech videohier nadviazal o rok neskôr kreslený seriál, ktorý je dodnes vysielaný po celom svete. Vytvorených bolo aj niekoľko kreslených filmov a počítačových aj kartových hier.

Viac o téme: NintendoPokémon go
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu