Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sibírska pustovníčka (70) mieri späť do tajgy: Z rakoviny ju vraj vyliečili bylinky

Agafja je v tajge spokojná a nikde inde by žiť nešla
Agafja je v tajge spokojná a nikde inde by žiť nešla (Zdroj: youtube/The Siberian Times)

Preslávená sibírska pustovníčka Agafja Lykovová bola v utorok prepustená z nemocnice v meste Taštagol a netrpezlivo čaká na cestu do svojho odľahlého domova v Sajanských horách pri mongolských hraniciach. Vyznávačka staroruskej náboženskej sekty, ktorá dlhé desaťročia žije bez kontaktu s civilizáciou v horách na juhu Sibíri, sa minulý týždeň sťažovala na silnú bolesť v nohe a na ošetrenie bola prepravená vrtuľníkom, napísal ruský server Sobesednik.

Osemdesiatdvaročná Lykovová, ktorej osud mnohých Rusov neprestáva vzrušovať, je dodnes v krajine symbolom vytrvalosti a sebazaprenia, ale aj vernosti vo viere. V 30. rokoch jej rodičia z obavy pred prenasledovaním boľševickým režimom zvolili vyhnanstva neďaleko hraníc Ruska s Kazachstanom a Mongolskom. Klan Lykovových vyznával dávne náboženstvo Starovercov, ktorí odmietali spojenie ruského právoslávia s gréckou konštantínopolskou cirkvou zo 17. storočia. 

Otec rodiny Karp Lykov s manželkou Akulinou sa usadili v nehostinnej tajge a živili sa lovom zveri a rýb. O vývoji okolitého sveta dlhé desaťročia nemali žiadne správy. Akulina v roku 1961 zomrela od hladu, tri zo štyroch detí podľahli zápalu pľúc. Agafja prežila a vďaka stretnutiu so sovietskymi geológmi sa v 70. rokoch svet dozvedel o jej osude. Počas posledných tridsiatich rokov k nej občas zachádzal aj lekár. 

 

Ruska (70) žila 25 rokov v opustenej sibírskej divočine: Myslela si, že Stalin je nažive

Dnes je Lykovová známou celebritou, o ktorej vlani v novembri napísal rozsiahlu reportáž aj britský denník The Guardian. Vrutľník zdravotníkov do jej príbytku začiatkom januára poslal gubernátor Kemerovskej oblasti Aman Tulejev, s ktorého úradom sa pustovníčka spojila satelitným telefónom.

Do nemocnice si vraj vzala len nádobu s pramenitou vodou a niekoľko ikon. Za jediný týždeň sa jej zdravotný stav zlepšil natoľko, že mohla byť prepustená. Server Sobesednik uvádza, že pred niekoľkými rokmi lekári objavili v pravom prsníku Lykovovej zhubný nádor. Žena odmietla liečbu ako neprípustný hriech a nádor údajne "zázračne" vďaka bylinnej liečbe zmizol. Teraz sa teší dobrému zdraviu. Domov ale ísť nemôže, pretože vrtuľník momentálne nie je k dispozícii. Zhromažďuje preto zatiaľ zásoby a netají sa obavami o svoje opustené stádo kôz. 

Viac o téme: SibírAgajfa LykovováPustovníčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu