Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stalin bol psychopat, špión má dôkaz: V tajnom laboratóriu sa odohrávali zvrátené nechutnosti

Stalin a Mao Ce-tung na obraze Dmitrija Nalbadaniana
Stalin a Mao Ce-tung na obraze Dmitrija Nalbadaniana (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Bývalý agent sovietskej rozviedky tvrdí, že našiel dôkazy, podľa ktorých sovietsky diktátor Josif Stalin pri zhromažďovaní kompromitujúcich materiálov o vodcovi čínskych komunistov Mao Ce-tungovi nariadil vykonať analýzu Maovej stolice kvôli vytvoreniu jeho psychologického portrétu. Zrejme išlo o prísne tajný a trochu páchnuci experiment, napísala stanica BBC na svojom rusko-jazyčnom webe.

Sovietska tajná polícia NKVD v 40. rokoch vytvorila špeciálnu jednotku, ktorej úlohou bola honba za exkrementami. Cieľom bolo podrobiť stolicu zahraničných vodcov podrobnej analýze.

Ruska (70) žila 25 rokov v opustenej sibírskej divočine: Myslela si, že Stalin je nažive

Bývalý príslušník sovietskej kontrarozviedky Igor Atamanenko tvrdí, že získal dôkazy svedčiace o existencii tohto nekonvenčného projektu pri skúmaní archívov tajných služieb. V liste Komsomolskaja pravda uviedol, že odpočúvacie zariadenia v tom čase ešte neboli dosť vyspelé, a tak sa objavili aj veľmi podivné spôsoby získavania informácií.

Profil čínskeho diktátora

Laboratórium vraj riadil osobne Lavrentij Berija. A čo vlastne sovietski vedci vo fekáliách hľadali? „Napríklad, ak zistili vysokú koncentráciu aminokyseliny zvanej tryptofán, odvodzovali z toho, že tento človek je pokojný a veľmi ústretový. Ale nedostatok vápnika v stolici sa vnímal ako príznak lability a nespavosti,“ povedal Atamaněnko.

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších diktátorov 20. storočia: Zdroj životnej sily?!

Atamanenko tvrdí, že sovietska rozviedka využila tento systém na vypracovanie profilu čínskeho vodcu Mao Ce-tunga počas jeho návštevy Moskvy v decembri 1949. Vraj pre neho vytvorili záchod, ktorého odpad neústil do kanalizácie, ale do osobitného kontajnera. Desať dní Maa kŕmili a napájali až do prasknutia - a výsledok odosielali na analýzu. Po dôkladnom preštudovaní Maovej stolice sa vraj Stalin rozhodol neuzavrieť s ním dohodu.

Zúfalý Mao kričal do steny

Mao podľa novinára Davida Halberstama v Moskve vyhlásil, že si Čína želá uzavrieť dohodu s Ruskom, ale zdôraznil, že chce byť považovaný za rovnoprávneho. Namiesto toho, ako sa obrazne vyjadril historik Adam Ulam, bol viac zajatcom ako hosťom. Najskôr preto vraj kričal do steny - v presvedčení, že je odpočúvaný – „Prišiel som sem kvôli niečomu väčšiemu, než aby som sa tu len pchal a vyprázdňoval!“

Komsomoľsk pravda tvrdí, že Stalinov nástupca Nikita Chruščov projekt ukončil a laboratórium zrušil. Ruská kontrarozviedka FSB na žiadosť, aby existenciu experimentálneho projektu poprela, alebo potvrdila, odpovedala lakonickejšie ako Atamanenko: „Nemôžeme poskytnúť komentár.“

Igor Atamanenko podľa dostupných informácií pôsobil v sovietskej rozviedke a kontrarozviedke v rokoch 1972 až 1990, do zálohy odišiel v hodnosti podplukovníka. Je autorom niekoľkých kníh na špionážne tému.

Viac o téme: StalinMao Ce-tungTajné laboratórium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu