Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Južná Kórea sa pýši pestrou stravou: Táto pochúťka je však len pre silné žalúdky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná Kórea má štedrý zoznam jedál, ktoré by sa mnohí zdráhali jesť, vrátane vyprážaných kukiel priadky morušovej alebo živých chobotničiek, ktoré sa pri jedle snažia prisať chápadlami na gurmánovo poschodie. Ale kvasená raja z ostrova Heuksan na južnom okraji štátu ich všetky tromfne, napísal denník The New York Times.

Okrem najkurióznejšieho jedla je táto ryba, známa ako hongo, tiež zďaleka najviac zapáchajúcim pokrmom, na aký sa dá v Južnej Kórei naraziť. Tí, ktorí ju milujú, aj tí, ktorým sa z nej dvíha žalúdok, opisujú jej pach ako to, čo sa ťahá za slnečného dňa z vonkajšej latríny. Najčastejšie sa podáva v podobe prúžkov sašimi a znalci oceňujú výpary amoniaku, ktoré sa z mäsa uvoľňujú - niekedy sú tak silné, až sa z nich konzumentovi krútia ústa.
 
"Myslel som si, že toto môžu jesť len šialenci," povedal Pak Če-i, štyridsaťosemročný marketingový riaditeľ. "Ale je to rovnaké ako napríklad páchnuci modrý syr; akonáhle si ho zamilujete, nič ho nemôže nahradiť," dodal.
 
Iste, je ľahké uťahovať si z kuchyne iných krajín - stačí spomenúť zvraštené nosy Európanov nad americkým zvykom dať kečup na čokoľvek od hranoliek až po praženicu. Ale dokonca aj časť Juhokórejčanov, ktorí sú inak veľmi hrdí na svoje ostré a často tiež ostro páchnuce jedlá, ako je napríklad kimči, sa na hongo nemôžu ani pozrieť a nechápu jeho rastúcu obľubu.
 
"Nechápem, kto na svete by bol ochotný zaplatiť v reštaurácii za zhnitú rybu, ktorá smrdí ako neumytý verejný záchod," vrtí hlavou Pakov najbližší priateľ Hu Un.
 
Aj tí, ktorí na exotickú chuť raje nedajú dopustiť, priznávajú, že za svoju lásku k tomuto pokrmu platia istú spoločenskú daň. Napríklad jazda metrom cestou z reštaurácie môže okolo gurmána, ktorý si pochutnal na rybe hongo, vytvoriť prázdne miesto, zatiaľ čo ho spolucestujúci, ktorí sa od neho odtiahli, častujú podozrievavými a káravými pohľadmi.
 
Majitelia reštaurácií, ktoré sa na hongo špecializujú, zákazníkom ponúkajú, že im saká pred jedlom uzavrú do igelitových obalov a po jedle ich postriekajú deodorantom.
 
"Už som jedol psa aj chrobáky, ale toto bolo najnáročnejšie jedlo, aké som kedy zjedol," zveril sa Joe McPherson, americký zakladateľ kórejského jedálneho blogu ZenKimchi, ktorý sa stal samozvaným veľvyslancom kórejskej kuchyne. "Pripadal som si, ako by som olizoval pisoár."
 
Obyvatelia ostrova Heuksan uvádzajú, že raja si pôvodne získal obľubu vďaka jednej biologické zvláštnosti. V časoch pred vznikom chladničiek rybári zistili, že hongo je jediná ryba, ktorú môžu dopraviť na 100 kilometrov vzdialenú pevninu bez nutnosti nasoľovania. Raja nemá močový mechúr a moč vylučuje kožou. Ako kvasí, vylučuje čpavok, ktorý bráni mäsu, aby sa pokazilo.
 
"Hongo neciká - a to je počiatok zázraku," hovorí Kim Jong-čang, sedemdesiatsedemročný majiteľ miestnej hongo reštaurácie. A ihneď dodáva celú škálu zdravotných prínosov, ktoré podľa neho konzumácia takto upravenej ryby má. "Nikdy som nevidel nikoho, kto by zjedol hongo a mal žalúdočné problémy," prehlasuje rozhodne.
 
Medzi obyvateľmi Heuksanu je hongo dlhodobo súčasťou tradícií. Žiadna svadobná hostina bez tejto aromatickej ryby nie je považovaná za hodnú svojho mena.
 
A miestni radi pripomínajú, že bývalý disident a neskôr prezident Kim Te-Džung pochádzajúci zo susedného ostrova natoľko túžil po rybe hongo, že mu spriaznení politici dopravovali čerstvé zásoby - ak sa to dá povedať o rybe, ktorá je technicky vzaté zhnitá - aj do zahraničia v rokoch vojenskej vlády, ktoré trávil v exile.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu