Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

"Tajomný element": Vedci objavili čosi, čo rúca doterajšie zákony!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Voda môže byť tekutá aj pri extrémnych teplotách hlboko pod bodom mrazu, a to až do mínus 157 stupňov Celzia. Experimentálne to dokázali vedci z Innsbruckej univerzity v spolupráci s nemeckými kolegami a výsledky svojej práce zverejnili v americkom odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Aj keď túto ohromujúcu vlastnosť možno na Zemi pozorovať len v laboratórnych podmienkach, mohla by táto forma kvapalnej vody podľa presvedčenia vedcov existovať aj v kozme. To môže mať význam pre hľadanie odpovede na otázku, ako a kde vo vesmíre by mohli vznikať organické molekuly alebo dokonca život.

Špecialisti poukazujú na to, že voda je tajomný element. Doteraz sú známe desiatky vlastností, ktorými sa líši od takmer všetkých ostatných kvapalín. Najznámejší z nich je hustotná anomália: voda má najvyššiu hustotu pri atmosférickom tlaku pri štyroch stupňoch Celzia, preto jazerá zamŕzajú od hladiny, ľahší ľad pláva na vode.

Ale nie je ľad ako ľad, upozorňujú odborníci, ktorí rozlišujú 16 rôznych druhov kryštalického ľadu a tri druhy amorfného. Na Zemi sa v prírode vyskytuje len v jednej kryštalickej forme, ktorá má pravidelnú šesťuholníkovú štruktúru. V extrémnych podmienkach, zvlášť pri veľmi nízkych teplotách, vzniká amorfný ľad, ktorý je skôr ako voda - tiež nemá základnú kryštalickú štruktúru. Je to takmer ako tuhnúca forma tekutej vody. Vo vesmíre sa ľad podľa odborníkov vyskytuje výlučne v tejto amorfnej forme.

Vedecká skupina čelného svetového odborníka na vodu, Thomasa Lortinga z Innsbruckej univerzity, pred niekoľkými rokmi objavila nový amorfný mimoriadne hustý typ ľadu, ktorý je výrazne ťažší ako voda. Tím v spolupráci s kolegami z Dortmundskej technickej univerzity zistil, že tento mimoriadne hustý amorfný ľad po špeciálnej príprave pri zhruba mínus 157 stupňoch Celzia a pri atmosférickom tlaku alebo vo vákuu prechádza z tuhého do kvapalného skupenstva - nadobúda sklenú amorfnú štruktúru.

Tento objav ale nie je len akousi vedeckou kuriozitou, upozorňujú výskumníci. Vzhľadom na to, že tekutá voda je všeobecne považovaná za podmienku vzniku života, mohol by mať nový poznatok význam pre pochopenie vzniku organických zlúčenín vo vesmíre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu