Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi urobili unikátny pokus: Zistili, odkiaľ prišiel na Zem život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: liveabsolute.me)

MOSKVA - Experiment ruských vedcov vykonaný tento rok s pomocou družice BioN-M1 potvrdil hypotézu, že život bol na Zem zanesený z vesmíru. Podľa serveru newsru.com to oznámil jeden z vedúcich pracovníkov Ruskej akadémie vied Vladimír Syčov.

Podľa zástupcu riaditeľa Ústavu lekárstva a biológie Syčova jeden kmeň termofilných baktérií existujúcich v prostredí bez kyslíka dokázal vo vesmíre prežiť. Navyše ho dokonca nezničil návrat na Zem so žeravým preletom atmosférou.

"Meteority môžu z vesmírneho priestoru priniesť spóry mikroorganizmov, ktoré môžu prežiť aj vstup do hustých vrstiev atmosféry," vyhlásil vedec na medzinárodnej konferencii, ktorá sa podľa serveru konala v Ruskej akadémii vied, s poukazom na výsledok spomínaného tridsaťdňového experimentu.

Rusi vypustili Bion-M1 na obežnú dráhu 19. apríla. Na palube tohto aparátu, ktorý opäť pristál 19. mája, bolo 45 myší, 15 gekónov, osem pieskomilov, slimáky, kolónie rôznych mikroorganizmov, ikier či kolekcia rastlín a semien. Cieľom experimentu bolo zistiť účinky pobytu vo vesmíre, vrátane kozmického žiarenia, na živé organizmy. Výsledky by mali okrem iného pomôcť v príprave dlhodobých pobytov ľudských posádok vo vesmíre, napríklad pri ceste na Mars.

Experiment väčšina osadenstva satelitu neprežila, čiastočne vinou zlyhania prístrojov alebo kvôli stresu. S vysokou "úmrtnosťou" ale vedci dopredu počítali.

Syčov vysvetlil, že mikroorganizmy boli po dobu experimentu umiestnené v špeciálnom zariadení na vonkajšej strane družice. Pri vstupe do atmosféry sa potom povrch kozmického prístroja rozpálil až na niekoľko tisíc stupňov. A jeden kmeň mikroorganizmov napriek tomu dokázal podľa vedca prežiť.

Agentúra ITAR - TASS v súvislosti s týmto experimentom napísala, že vedci ho zamýšľajú v budúcom roku zopakovať s použitím družice Foton-4.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu