Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhada Údolia smrti: "Duchovia" v ňom hýbu kameňmi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Wikipedia)

KALIFORNIA/BRATISLAVA - Vedcov už mnohé roky mátajú tajomné "bludné kamene", ktoré sa bez zjavného dôvodu pohybujú po Údolí smrti v americkej Kalifornii. Napriek tomu, že nejde o ľahké exempláre, dokážu putovať naprieč vysušeným dnom jazera Racetrack Playa stovky metrov a za sebou zanechávajú stopy v popraskanej zemi.

Za príčinu pohybu skál bolo za tie roky označené už snáď všetko, čo si dokázala ľudská fantázia vymyslieť. Od mimozemšťanov, cez magnetické polia až po prácu nejakých vtipkárov. Za ten čas však nikto nevidel na vlastné oči nejaký balvan sa hýbať, čo ešte viac pridáva celej veci na záhadnosti.

Vedci sa podľa portálu livescience.com pokúšali túto hádku rozlúštiť už nejedenkrát, ale zatiaľ bez úspechu. Niektorí sa domnievali, že kamene, ktoré niekedy vážia až vyše 300 kíl, odnášajú "prachoví diabli". Iní verili, že záhadný pohyb môžu mať na svedomí silné vetry, ktoré občas bičujú jazero, ale všetky tieto teórie boli napokon vyvrátené a laická aj odborná verejnosť zostala bez vysvetlenia.

Záhada Údolia smrti:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Wikipedia)

Čo expertom komplikuje ich úvahy, je, že v niektorých prípadoch boli trasy kameňov dlhé až 250 metrov, ale niekedy tvorili ladné krivky, inokedy to bola priamka, ktorá však potom prudko zabočila doprava alebo doľava.

Ralph Lorenz, vedec z NASA, ktorý sa zaoberá počasím na iných planétach, prišiel s myšlienkou, že za určitých podmienok, kedy je v zime dostatok vody a hrozí tvorba ľadu, môžu tieto skaly za prispenia vetra oveľa ľahšie kĺzať po dne, zanechávajúc za sebou stopu. Pri balvanoch vážiacich vyše sto kíl by to však mohol byť problém.

Aj keby niekto konečne prišiel s uspokojivým vysvetlením, je možné, že niektorí návštevníci Údolia smrti by dávali prednosť radšej okultným dôvodom. Strážca parku Alan van Valkenburg tvrdí, že neradi dostávajú rozumné odpovede. "Ľudia majú radi tajomstvá - majú radi nezodpovedanú otázku," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu