Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V džungli mali nájsť bájne stratené Biele mesto plné zlata!

(Zdroj: Houstonská univerzita)

HONDURAS - Americkí vedci sa domnievajú, že v Hondurase konečne objavili legendárne stratené "Biele mesto". Pomocou hi-tech skenerov, ktoré umožňujú lietadlám "vidieť" skrz hustý les, sa im podarilo vytvoriť 3D digitálnu mapu so stopami po starobylom ľudskom obydlí.

Podľa legendy je Ciudad Blanca alebo Biele mesto plné zlata, po ktorom pátrali lovci pokladov už od čias dobyvateľa Hernanda Cortésa. Ten sa o ňom zmienil v roku 1526 v liste španielskemu kráľovi Karolovi V.

Inšpirovaný touto legendou sa kameraman a nadšenec Steven Elkins rozhodol preskúmať džungľu pomocou  laserovej technológie LiDAR (Light Detection and Ranging), která je prispôsobená na letecké mapovanie. Za týždeň vedci z Houstonskej univerzity a špecialisti na technológiu preskúmali pomocou ich dvojmotorovej Cessny 60 kilometrov štvorcových lesa a počítačom vytvorené snímky im pomohli odhaliť pozostatky veľkých sídiel.

Presná poloha tohto zázračného objavu však zostáva pre nezasvätených záhadou. Prieskumníci nechcú, aby sa na miesto začali hrnúť zvedavci a dobrodruhovia, ktorí by mohli zničiť ich plány skôr, ako vyšlú pozemnú expedíciu. Podľa ich slov možno nikdy nebudú presne vedieť určiť, či ide o Cuidad Blanca, ale už teraz je jasné, že sa v tejto málo preskúmanej oblasti nachádzajú nové poznatky o prehispánskom osídlení.

Ak by sa však predsa len potvrdilo, že nadšenci objavili stratené Biele mesto, rovnalo by sa to senzácii, ktorou bola popularizácia zabudnutého Machu Picchu, ktorý ležal bez povšimnutia stovky rokov, než ho na svetlo sveta dostal v roku 1911 americký historik Hiram Bingham.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu