Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dan Bárta o Rytmusovi: Patrik je milý a tichý!

Dan Bárta bol online. Zobraziť galériu (2)
Dan Bárta bol online. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Český spevák a hudobník Dan Bárta vydáva po piatich rokoch nový album. Spolu so skupinou Illustratosphere nahral jedinečné CD Maratonika, ktoré je odlišné od jeho doterajšej tvorby. Album predstaví na turné, ktoré odštartuje 21. októbra 2013 koncertom v Bratislave. Viac ste sa o ňom mohli dozvedieť v online rozhovore na topkách. V ňom okrem iného prezradil aj to, ako vníma rapera Patrika Rytmusa Vrbovského.

Dan Bárta patrí medzi špičku českej hudobnej scény. Založil rockovú skupinu Alice, s ktorou vydal tri albumy. Ako líder stál na čele funkovej formácie Sexy Dancers a bol taktiež pri zrode Die El. Eleffant. V českom naštudovaní megaúspešného muzikálu Jesus Christ Superstar exceloval v úlohách Ježiša a Judáša, o pár rokov neskôr v muzikáli Evita stvárnil postavu Che. Zaspieval si s Bobbym McFerrinom a v roku 2011 sa zúčastnil ako hosť česko-slovenského turné speváka Richarda Müllera.

Po piatich rokoch vydáva Bárta nový album Maratonika, ktorý má ambíciu osloviť širšie publikum. Hoci Dan si píše texty výhradne sám, tentoraz urobil výnimku. Niektoré napísala jeho láska Alžbeta Plívová a ďalšie zas kamarát Dan Stomierosky.

Turné k albumu odštartuje 21. októbra v Bratislave. Vstupenky si môžete kúpiť v sieti predpredaj.sk. 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

04.10.2013 11:04 - otázka od zoolog
dane, fakt to tak bolo, co vidia dvaja ludia a zhodnu sa na tom, tak to je realita. holka este nabrala motyla z kvetu na prst. myslis ze je v pohode alebo by mala podstupit nejake vysetrenie?
:-) to s tou realitou si zapamätám, poviem doma, až prídem s krčmy:-) motýľ s kvetu dobrý výkon, ale na ezoterickú políciu to ešče nie je..... dámy a páni, lúčim sa zo vštkými, idem sa zhovárať s prítomným človekom.... ďakujem, šťastie vám všetkým
04.10.2013 11:01 - otázka od cikita
dobry den! nemam otazku, len musim povedat, ze album Usta hromu kapely Alice milujem!!! objavila som ho v tatkovej zbierke ked som mala 13 rokov a prezil so mnou aj najtazsie chvile puberty :D dnes mam 27 a nedavno som ho opat objavila. nadsene sa pocuval :D dufam ze moje dve mimina budu na maminu radost tiez rockermi :D intenzivne na tom pracujem :D vela zdaru do buducna zelam!
majte sa, vďaka
04.10.2013 11:01 - otázka od Vlaďka
Zdravím p.Bárta.Strašne sme sa tešili na Váš koncert v Košiciach, ale na "dušičky", ideme do tatier. Tak aspoň tak to Vás pozdravujem :-)
šak na budúce!
04.10.2013 11:01 - otázka od Lea
Dobry den, aky je to pocit citat tolko pozitivnych komentarov a dobrych priani? Tu uz bolo par respondentov, co to nemali tak jednoduche :)Inak pridavam sa tiez, ste charizmaticky clovek s pozitivnou energiou, prajem vsetko dobre... ;)
výborne, je to vlastne fajn, že sa nemusím s nikým vadiť a ospravedlňovať svoju existenciu, vážne. všetko dobré prajem
04.10.2013 11:00 - otázka od Soňa
Ako dlho viete po slovenský?lebo písanie Vám ide vynikajúco :))
stále sa rozslovačujem, igen, idem, ďakujem:-)
04.10.2013 10:59 - otázka od Lucka
Ahoj Dane, pisal si, ze si ludsky dobre rozumies s Darou, ja ju respektujem ako spevacku, ale nejde mi do hlavy, ako sa mohla dat dokopy s takym buranom ako je Rytmus. staci sa pozriet, co ten clovek teraz vyvadza a ako uraza vsetkych naokolo, hanbila by som sa zanho aj za seba. tvari sa ako majster sveta a pritom nevie ani improvizovat a stale rapuje o tom istom, to nie je ziadny umelec. co si ty o tom myslis? Dara ma skutocny talent a aj ludsky ma naviac!
nebývam s nimi, s patrikom som sa dva razy videl... a bol pri veci, milý a tichý, nerobil na mňa rukami, ani mi sa ma nepýtal, či mi jebe:-) niektoré jeho skoršie veci idú velmi dobre. budem sa musieť poobzerať, čo teraz vyvádza:-)
04.10.2013 10:56 - otázka od frp
robite dobru hudbu a som rad ze ste urobili take rozsiahle turne, aj ked ja som skor odchovany na starej ALICE:) mate super hlas nech sa Vam dari.
dieky
04.10.2013 10:55 - otázka od gabriela
Prajem dobrý deň, obdivujem Vašu krásnu slovenčinu ak spievate po slovensky, kde ste sa jej priučili? Všetko dobré a veľa krásnych pesničiek želám Gabriela
mám niekoľko dobrých priatelov na slovensku. keď som bol malý, mal som takú fukciu, že som pri sídliskovom futbalu komentoval... pýta si loptu, križný pas, žŕdka, zlá rozohrávka, po prihrávke Grigu (tam som sa naučil, že druhý pád môže byť druhý aj iným zpôsobom ako ten náš) a tak ďalej:-D... ďakujem
04.10.2013 10:51 - otázka od Majo
Ahoj Dane, pocul si uz novy singel Jany Kirschner, ak ano co nanho hovoris? vies si predstavit spolupracu s nou? podla mna sa k sebe stylovo hodite a bolo by to pekne. zelam pekny den!
nepočul. raz sme spolu hrali, bolo to ok. ja ju mám rád, má dobrú farbu a prednes, taký čistý, pokial viem, aj dobrú slovenčinu, niektoré jej veci sú skutočne podarené, keď súdiť ťa chcú, to ma dostane vždy...
04.10.2013 10:49 - otázka od Alena
Chcem ísť na Váš koncert, ale nemám s kým. Nikto v okolí nepočúva takú hudbu. Na akú skladbu ich mám nalákať, aký link im poslať? Akú hudbu počúvate najradšej vy?
zkúste stinga, presné to nie je, ale tak ako vnútorne a tematicky príbuzné. ja teraz nepočúvam takmer nič. ale keby: sade, simply red, pat metheny, brad mehldau, richard bona, richard galliano, kurt elling, josé james, erikah badu, robert plant s alison krauss, feist, zero seven, herbie hancock, joni mitchell, seal.....
04.10.2013 10:46 - otázka od Sona Ruzickova
JEJ, DAN ! SRDECNE ZDRAVIM STE NESKUTOCNE UZAZNY SPEVAK MILUJEM VAS HLAS A TESIM SA NA KONCERT V TT! PA
ďakujem:-)
04.10.2013 10:46 - otázka od mirka
ahoj len chcem povedat ze ste super clovek a neuveritelne energeticka charizmaticka osobnost a mate kraaaaaaaaaaasny usmev a uprimny:) drzim vam palce z v zivote a vo vsetkom
Vďak vám
04.10.2013 10:45 - otázka od Janka
Dane, Vy ste viackrát hovorili o ilegálnom kopírovaní hudby, že ide o krádež. S tým súhlasím, ale som prekvapená, že zatiaľ sa nič z Vášho nového albumu nedá na internete aspoň vypočuť, veď sú aj legálne kanály ako Youtube, a podobne. Už som čítala viacero článkov o albume, ale ešte som nemala možnosť nič počuť, kým si ho nekúpim. Urobím tak na koncerte, no mám rada, keď si môžem nové pesničky pred koncertom vypočuť na internete. Veľa interpretov zverejní aj celý album na vypočutie a podľa mňa to pomáha predaju albumov, ktoré sú kvalitné. Vy ste nezverejnili nič, nemáte rád objavovanie hudby cez internet? :)
my ten album ešče nemáme hotový, práve ho domiešavame:-) ale pravdu povediac, aj tak asi nič predtým nezverejníme. aj tak sa to tam objaví do hodiny po vylisovaniu...
04.10.2013 10:44 - otázka od Luki
Cavko Dane . Poznáš osobne kapelu Horkyze Slize ? A ak áno aký mate vztah ?
niekoľkokrát sme sa míňali na festivaloch len, čiže nepoznám. vztah ahoj - ahoj :-)
04.10.2013 10:43 - otázka od zoolog
dane, nechapem, ze raz ked sme lezali pri jazere s holkou, tak priletela vazka rovno ked holku, pred nou bol kusok melonu na zemi a ta vazka ho zacala cucat a holka sa na nu pozerala asi z 5 cm rovno do oci. ja som zase v pri Vahu na trave videl stuhnutu vazku, tak som ju zobral do ruky a ked som ju chytil za ocas, tak ozila a odletela. to su tak divne stvorenia. preco?
je to hmyz. nerozumiem im:-) ale s tým cucaním melónu, to bysom si asi dovolil sa opýtať, či to bola vážne vážka... to by bolo ako nachytať leva pri žuvaniu slamy:-)
04.10.2013 10:40 - otázka od Monika
Dobrý deň Pán Bárta,ak sa nemýlim tak ste dneskajšom Teleráne mali byť ako hosť a ja som si to chcela pozrieť lenže som sa až pred malou chvíľou zobudila čiže som to odspala ale verím že to na stránke Markízy bude a že si to nakoniec pozriem :)
tiež verím, je skvelé byť reprízovaným človekom:-)
04.10.2013 10:39 - otázka od tomáš
Ahoj Dane, prečo sa snažíš odpovedať v slovenčine? Kľudne po česky reaguj, tu to nie je ako v ČR, kde aj slovenské snímky sa musia dabovať či titulkovať do češtiny, pretože slovenčine mladí česi údajne už nerozumejú...Je to na hlavu a na smiech...
Kľud, živím sa dobrovolnosťou a pokusiť sa písať správne po slovensky je pre mňa, ako to dobre po svojom povedať, challenge...:-)
04.10.2013 10:37 - otázka od Aďka
Pozdravujem a teším sa veľmi v Košiciach :) posielam pusu
výborne!
04.10.2013 10:37 - otázka od VERONIKA
ĎAKUJEM aj ja za Vaše prianie!Pekný deň!
tiež vám
04.10.2013 10:37 - otázka od Milan
Ahoj Dan, teším sa na koncert v Bratislave, už ani neviem koľký, no vždy to bol zážitok :) Zaujíma ma, aký je tvoj názor na spevácke súťaže typu superstar a či Ťa niekedy volali do poroty? Podľa mňa tam mali sedieť práve ľudia ako Ty. A ešte či Ťa niektorý zo superstaristov zaujal, koho z nich rešpektuješ? U nás napríklad prvá superstar Katka Koščová prešla od popu k folku a blues a koncertuje s Neřežom. Ďakujem za odpovede a prajem krásny deň!
je to taký formát programu, kde úplne o hudbu nejde, skvôr speváctvo ako spievanie... to je ťažké. súčasťou talentu je možno aj pokúsiť sa preraziť pomali a prácou, ako potom dokazovať, že si svoju popularitu zaslúžim, nebodaj brať hudbu ako taký sidefekt slávy... čo ja viem. všetkých tých víťazov a strieborných preverí čas, ja nie:-)
04.10.2013 10:33 - otázka od Seva
Cauko Dane, tesim sa na krst Maratoniky neskutocne! Na koncertoch z vas ide taka energia, ze "dovidenia" :-) Stale nove inspiracie prajem, vidime sa v Bratislave! Beriem vsetky susedky, takze to poriadne rozbalte :-))
áááá, výborne
04.10.2013 10:32 - otázka od Miri
Ahoj Dan, ako sa ti spolupracuje s Darou? navonok z pohladu divaka vase koncerty posobia uplne kuzelne a uzasne :)
mám Darinku obyčajne ľudsky rád. a je to výnimočná speváčka. tým pádom ani naše koncerty nemohli pôsobiť inak, to bysme boli obidvaja smútni
04.10.2013 10:30 - otázka od Alena
Zdravím, dosť Vás teraz počúvam, hlavne Illustratosphere a Entropicture. Veľmi sa mi páčia, akoby vyvolali vo mne závislosť...iná muzika mi pripadá strašne banálna :D Ale sa trocha obávam čo znamená to, že Maratonika je odlišná(neviem zohnať nikde ukážku)- dúfam, že to nebude čistá komercia a na koncerte sa nebudem nudiť. Inak máte veľmi veľa koncertov v rade za sebou. Ako to zvládate? Nenávidíte tie skladby po toľkých opakovaniach?
po pravde, niektoré už sú obohraté, ale nenávisť je silné slovo:-) no, komercie, tak, ako ju chápete, sa netreba báť, vážne, ukážky ešče niet, zatial sme stále v štúdiu
04.10.2013 10:28 - otázka od Maroš
Bude tohto roku koncert aj v Martine?
podľa fermanu to nevyzerá... neviem. ale možno vo februári...
04.10.2013 10:27 - otázka od stefan
Pozdravujem Vás, chcem Vás len pozdraviť a spýtať sa na Vašu vášeň, ktorou sú vážky. Pripravujete ďalšiu zaujímavú publikáciu o nich? Nech sa Vám darí!
v júni sme vydali česko-anglicko-indonésku knihu "vážky Sungai Wainu", je to na www.taitapublishers.cz v dohľadu nejakých piatich rokov urobíme vážky francúzkej guayany, keď všetko pôjde tak, ako si predstavujeme...
04.10.2013 10:25 - otázka od stryco marcin
dane, ked tancujes, das si radsej valcik, alebo polku? co hovoris na tango?
polku nerád, valčík je krajší, tango neviem, k vlastnej škode
04.10.2013 10:24 - otázka od ladis
Pan Barta vy ste raz povedali ze nemate rad slovakov pytam sa preco ked nemate niekoho rad mate rad ich eura !!!!
to som asi nepovedal, neni som blázon, s eurami bysom si to nerád rozhádzal:-)
04.10.2013 10:23 - otázka od Oliver
Cau Dan...Neskocis dnes vecer do Randalu na Slobodnu Europu??? dik...
asi nie...
04.10.2013 10:23 - otázka od Roman
Nazdar Dane...Teším sa na teba v Michalovciach. Mam pre Teba navrh. Pozývam ta na turistiku na Vihorlat. Vo stvrtok po koncerte.Pride par chalanov ktori ta zeru...podobne ako ja...Co ty na to? ...ked hej pis na bach26@zoznam.sk
no, úprimne neviem, predpokladám, že ďalší deň budeme tiež hrať, hádám nebude kedy sa túto jeseň len pozrieť, výšlap už vôbec neviem... ale za pozvanie ďakujem
04.10.2013 10:20 - otázka od Zuzka
Aký máte vzťah k novinárom, V Česku máte silný bulvár ... ako s nimi vychádzate?
no veľa sa bulvárne neexponujem, čiže nič intímne ani blízke... normálka
04.10.2013 10:20 - otázka od Viktória
Ahoj Dane, už si to vysvetlil tým Parížanom, co nám ješte zbývá?:)) Teším sa na koncert v Košiciach
nevysvetlil. kedysi zme mali s chlapcami také krycie názvy pro omamné látky, pýtali zme sa, či niekto nemá "plán centrálnej Paríže" už ho dávno nepotrebujeme:-)
04.10.2013 10:17 - otázka od Elisa
Miluji Vás, pro mě jste PAN zpěvák!Přeji Vám v životě jen to nejlepší!!!
ach... děkuji
04.10.2013 10:17 - otázka od Matúš
Zdravím Vás pán Bárta! Chystáte niekedy v budúcnosti opäť spoluprácu s Richardom Mullerom? Vaše podanie piesne Tlaková níž je legendárne!
možno, že na niečo opäť dojde, ale v plánu nič konkrétne ni je...
04.10.2013 10:16 - otázka od Miloš
Ahoj Dane, Tvoj perfektný preklad českého slova ,,fofr,, na slovensky ,,fofor,, pri jednom z Tvojich koncertov v Blue note v nás s manželkou zanechal úsmev a príjemnú spomienku. Užívame si Ťa ked si tu v NMnV a prajeme Ti veľa myšlienok do Tvojej nenapodobiteľnej Tvorby ... Miloš, Ľubka
ďakujem pekne, všetko dobré prajem
04.10.2013 10:15 - otázka od Maroš
Zdravím. Tvoju hudbu mám veľmi rád. Ešte stále si myslíš, že si tak trochu schizoid?
bohužial som si tým niekedy viamenej úplne istý:-)
04.10.2013 10:15 - otázka od Vera
Dobrý deň Dan, chcem len povedať, že si vážim takých dobrých muzikantov, ako ste Vy, ste úžasný, mám Vás veľmi rada a vždy je to zážitok byť na vašom koncerte alebo len tak doma sa započúvať, želám len to najlepšie. Pekný deň, Vera
vďaka, aj vám
04.10.2013 10:14 - otázka od nina
Pekný deň pan Bárta, pamätám si Vás ako vodníka z Erbenovej Kytice alebo aj z filmu s pani Janžurovou a jej dcérami. Aký mate vzťah k herectvu? Plánujete niečo v tomto smere? Mne ste v úlohe herca pripadali veľmi dôveryhodný a sexi :o) Vdaka za odpoveď Nina
:-) o svojom herectve bysom račej ani nehovoril. ale nie je to zlá kariéra, osem minút na plátne, sedem vet a vždy tak, ako ma mamička porila a pánboh stvoril:-), ďakujem
04.10.2013 10:12 - otázka od Emil
Ahoj. Si vcelku nudný patrón - tvoju kariéru nesprevádzajú žiadne škandály, alkoholické či drogové excesy alebo milostné aféry a keď sa už o tebe aj píše, tak iba v súvislosti s prácou a tvorbou, takže ti v podstate ani nemám akú otázku položiť... Nemyslíš si, že by bolo treba trochu popracovať aj na tejto stránke tvojho života a že skutočný hudobník musí byť spätý aj s nejakými tými škandálmi, aby bol zaujímavý pre verejnosť?
dobre, musím už abstinovať, ale má byť, večer si trocha zafetujem, zbalím tri frajerky a nafotím ich holé chrbáty a dám to na fejsbuk, chmm... vlastne je ale celkom v pohode, že si s prácou a tvorbou vystačím a zarobím si tým na kávu:-)
04.10.2013 10:09 - otázka od dr.zoidberg
dan, este prva ilustratosfera bola magicka, potom prislo uz viac menej k opakovaniu sa v dalsich albumoch a texty, ktorym nikto neroumie tiez uz zacali nudit. co s tym chces spravit? bude novy album o tej istej sablone, alebo mozme cakat prekvapenie?
No, vrátili zme sa k pôvodnej zostave, čiže uvidíme. šablona... to je ťažké povedať, nakľko ne to tak nerobili, zo svojho tieňa ťažko vystúpiť. a tie texty sa tiež velmi nezmenia, verím, že tentoraz porozumiete:-)
04.10.2013 10:02 - otázka od Miki
Ahoj Dane dík za tvoju hudbu tvoje koncerty su magicke, chcem sa opýtať či si niekedy rozmýšlal o návrate k rockovej polohe aj keď iba na jeden album napríklad neaký výber českých peciek alebo Schelingerove Kartágo to by som raz chcel zažiť naživo :)
niekedy si spomeniem, stále som ešte nezavrhol predstavu zahrať si s nejakým tvrdým bandom, ale skôr to bude len taká fantázia ako napríklad odsťahovať sa do južného francúzka:-)
04.10.2013 10:00 - otázka od Wewa
Dobrý deň prajem! Aj keď mi Vaše meno nič nehovorí a počujem ho prvýkrát tak aj tak Vám prajem Všetko dobré v živote!
:-) urobím pre to maximum
04.10.2013 10:00 - otázka od jaky
nazdar Dan, prajem vštko dobré a kedy nám na koncerte J.A.R konečne zahráte hnědojed ?díky
časom:-)
04.10.2013 10:00 - otázka od VERONIKA
Dobrý deň prajem,ja nemám otázku iba Vám chcem popriať aby sa Vám v živote darilo,aby ste boli šťastný,zdravý a aby sa Vám splnilo všetko po čom túžite a hlavne aby Vás v živote všetko zlé obchádzalo!Pozdravujem Vás a prajem vám ešte Krásny zvyšok dňa!Dovidenia.
ďakujem, tiež prajem!
04.10.2013 09:59 - otázka od Leuska
Dobry den pan Barta, co znamena Maratonika?
dlhosť, doba, vôľa, neistota a slovo tonika tiež súčasne napetie (tonus) aj domov, pristanie (hudobný termín) tónika... a tak ďalej, interpretačné pole je zámerne široké:-)
04.10.2013 09:57 - otázka od RolandBA
Tesim sa na turne Dan :) Kde a kedy bude krst noveho albumu?
21.X v blave a 5.XI. v prahe, vďak
04.10.2013 09:56 - otázka od ZuzanK
Pozdravujem Dan, velmi sa mi pacila pesnicka On my head, bude novy album v tomto style?
aako jedna taká drsnejšia tam bude, verím pevne, že sa z nej zbláznite:-)

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu