Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Americkým mestečkom sa prehnalo tornádo: Jeho časti premenilo na trosky, vyžiadalo si aj obete!

Ľudia skúmajú škody po tornáde, ktoré sa prehnalo mestom Greenfield v štáte Iowa v utorok 21. mája 2024. Zobraziť galériu (2)
Ľudia skúmajú škody po tornáde, ktoré sa prehnalo mestom Greenfield v štáte Iowa v utorok 21. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hannah Fingerhut)

GREEFIELD - Silné tornádo sa v utorok prehnalo malým mestom Greenfield v americkom štáte Iowa. Zahynulo pritom niekoľko ľudí a viac než desať ďalších utrpelo zranenia, uviedli miestne úrady. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Na snímkach zo zasiahnutého mesta je vidieť rozsiahlu deštrukciu; z domov zostali ruiny a všade naokolo sa nachádzali trosky budov i zdemolované vozidlá. Podľa tamojších úradov zničilo tornádo značnú časť mesta. Presný počet obetí nebol bezprostredne známy, podľa hovorcu štátnej hliadky v Iowe Alexa Dinkla však prišlo o život "viacero ľudí" a ich počet sa spresní v priebehu stredy.

archívne video

Sobotné tornádo pri Ústí nad Labem (Zdroj: Tip čitateľa - Lukáš Dolanský)

Najmenej 12 zranených museli previezť do zdravotníckych zariadení v okolitých mestách, keďže nemocnica v Greenfielde, ktorý má približne 2000 obyvateľov, zostala po tornáde poškodená. Tornádom postihnuté mesto sa chystá navštíviť aj guvernérka Iowy Kim Reynoldsová, píše Reuters.

Ľudia skúmajú škody po tornáde, ktoré sa prehnalo mestom Greenfield v štáte Iowa v utorok 21. mája 2024.
Zobraziť galériu (2)
Ľudia skúmajú škody po tornáde, ktoré sa prehnalo mestom Greenfield v štáte Iowa v utorok 21. mája 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hannah Fingerhut)

Národné meteorologické centrum medzitým v Spojených štátoch vydalo varovania pred búrkami pre väčšinu územia štátu Iowa i ďalšie štáty na stredozápade USA vrátane častí Minnesoty a Wisconsinu.

Viac o téme: TragédiaPočasieTornádoTroskyUSAGreenfield
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu