Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Parlament sa zmenil na bojisko: VIDEO Počas príhovoru dostal nakladačku člen vládnej strany, nasledovala hromadná BITKA

Opozičný poslanec Aleko Elisashvili napadol v gruzínskom parlamente predstaviteľa vládnej sekcie Mamuka Mdinaradzeho. Zobraziť galériu (2)
Opozičný poslanec Aleko Elisashvili napadol v gruzínskom parlamente predstaviteľa vládnej sekcie Mamuka Mdinaradzeho. (Zdroj: X/OC Media)

TBILISI – Politická kultúra v gruzínsku nepatrí medzi tie najlepšie. Síce aj na Slovensku už politici na seba vzájomne útočili, no to, čo sa stalo na pôde gruzínskeho parlamentu, nemá v našich končinách obdoby. Premiér a predseda najsilnejšej politickej strany dostal bitku počas príhovoru k plénu.

V pondelok 15. apríla sa na pôde gruzínskeho parlamentu v Tbilisi odohrala hromadná bitka. Všetko to spustil atak na predstaviteľa vládnej strany, ktorý rečnil za mikrofónom a prihováral sa celému plénu. Ako informuje POLITICO, jadrom celého problému mali byť ďalšie obmedzenia vo verejnom sektore. 

Bitka v gruzínskom parlamente (Zdroj: X)

Návrh zákona 

Predseda frakcie Gruzínsky sen Mamuka Mdinaradze na pôde gruzínskeho parlamentu vysvetľoval návrh zákona o tzv. "zahraničnom agentovi". Podľa vlády pôjde o opatrenie, ktoré zamedzí prístupu financií pre mimovládky, médiá, či dokonca predvolebné kampane. Tieto subjekty dostávajú na svoju činnosť údajne viac ako 20 percent financií zo zahraničia. Vláda je názoru, že takýmto spôsobom to vedie "k neprimeranému ovplyvňovaniu gruzínskej vnútroštátnej politiky". 

Úder do hlavy 

Podobné názory už opozičný poslanec Aleko Elisashvili nemohol strpieť, no reagoval najhorším možným spôsobom. Pristúpil k poslancovi za pultom a silno ho udrel päsťou do hlavy. Následne sa v sále odohrala hromadná bitka medzi provládnym a opozičným sektorom. 

Veľké protesty

Proti zavádzaniu zákona je aj určitá časť spoločnosti, ktorá sa zhromažďuje pred parlamentom od minulého týždňa, kedy vláda opäť spomenula návrh zákona o zahraničnom agentovi. Kritici však vidia tento vládny návrh ako "ruský zákon", ktorý potláča v Gruzínsku nesúhlas a kritiku.  Zákon bol na stole už v minulom roku, no veľké protivládne protesty prinútili vládnucu stranu Gruzínsky sen, aby ho odložila. Od apríla 2024 je však opäť pripravený na prijatie. 

Opozičný poslanec Elisashvili sa po bitke v parlamente vyjadril, že "by si mali strčiť ten návrh zákona do zadku". "Tak sme buď Gruzínci, alebo otroci? No otroci rozhodne nie sme. Mdinaradze dostal päsťou do tej svojej ruskej tváre," povedal pred médiami. Predseda frakcie Gruzínsky sen neskôr svojho rivala obvinil, že celý útok naplánoval, pričom ho pomenoval "zaplatenou provokáciou". 

Kandidáti do EÚ

Politická situácia v Gruzínsku je počas tohto obdobia veľmi napätá. Kandidátsku krajinu EÚ Brusel varoval, že jej budúce členstvo závisí od riešenia politickej polarizácie v krajine a posilnenia ochrany ľudských práv. Nemenovaný predstaviteľ EÚ tiež pohrozil vládnemu Gruzínskemu snu, že návrh zákona o "zahraničnom agentovi" je podľa Európskej Komisie v rozpore s hodnotami EÚ. 

Parlament sa zmenil na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Premiér Gruzínska Irakli Kobachidze vyzval veľvyslancov Bruselu a Washingtonu, aby s ním o tejto otázke verejne diskutovali, pričom obvinil zahraničných predstaviteľov, že sa rozhodli konať na základe nepodložených politických vyhlásení verejnosti.

Viac o téme: TbilisiGruzínskoNávrh zákonaBitkaParlamentGruzínsky sen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu