Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Konflikt medzi Ukrajincom a Rómami vyeskaloval do brutálnej bitky a k zabitiu! Padol rozsudok

Roman Rohozin prichádza na pojednávanie Zobraziť galériu (2)
Roman Rohozin prichádza na pojednávanie (Zdroj: Repro foto ROMEA TV)

BRNO - Prípad, ktorý vlani v júni viedol v Česku k napätiu medzi Ukrajincami a Rómami. Krajský súd v Brne v piatok v prípade vlaňajšej smrti Róma, ktorý zomrel po potýčke pri Brnianskej priehrade, oslobodil muža pôvodom z Ukrajiny obžaloby. Nešlo o trestný čin, bola to nutná obrana. 37-ročný Roman Rohozin čelil obžalobe z vraždy so sadzbou až 18 rokov väzenia. Žalobca mu nakoniec za zabitie a ublíženie na zdraví navrhol trest okolo piatich rokov väzenia. Obhajca navrhol oslobodenie. Muž vinu predtým poprel, uviedol, že išlo o sebaobranu. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, žalobca si ponechal lehotu na možné odvolanie.

"Konanie, ako sa preukázalo, nevykazuje znaky trestného činu. Skutok sa stal inak, ako je popísané v obžalobe," uviedla predsedníčka senátu Dita Řepková. Obžaloba popisovala konanie poškodených, potom aj skutok muža, ktorého žalobca pôvodne vinil z vraždy.

"Máme za to, že konanie pána obžalovaného tak, ako bolo preukázané, vykazuje znaky potrebnej obrany tak, ako je predpokladaná v našom trestnom zákonníku. Je pravda, došlo k ublíženiu na zdraví a k smrti mladého človeka. Je to nešťastie. Na druhej strane nebudeme kriminalizovať konanie, ktoré nejakým spôsobom nevybočuje z toho, čo nám zákon umožňuje považovať za nevyhnutnú obranu," uviedla predsedníčka senátu.

Roman Rohozin
Zobraziť galériu (2)
Roman Rohozin  (Zdroj: repro foto Youtube/RomeaTV)

Prekvalifikovanie z vraždy na zabitie

Žalobca Peter Bejšovec uviedol, že k prekvalifikácii z vraždy na zabitie pristúpil na základe výpovedí znalkýň z odboru psychiatrie a psychológie. "Dospel som k záveru, že sú naplnené podmienky pre to, že mohol konať v značnom rozrušení a v obavách. To som akcentoval vo svojej záverečnej reči a návrhu," uviedol Bejšovec. Povedal, že si podrobne preštuduje vyhotovenie rozhodnutia a na základe toho vyhodnotí svoj ďalší postup. Obhajca ani muž oslobodený od viny sa médiám nevyjadrili.

Súdený muž blízko električkovej zastávky podľa obžaloby nožom napadol a zranil troch ľudí, ktorí skončili v nemocnici. Jeden z nich neskôr v nemocnici zomrel. Zabitým mužom bol mladý Róm. Čoskoro sa začala po mladíkovej smrti časťou rómskej komunity šíriť nenávisť voči Ukrajincom, udalosť z vlaňajšieho 10. júna tiež vyvolala v Brne nepokoje. Aj preto prokurátor Bejšovec pri odchode zo súdnej siene zdôraznil, že v prípade rozhodne nehralo žiadnu úlohu etnický či národnostný pôvod aktérov.

Incident začal konfliktom v električke, skončil útokom na zastávke

Súd prípad otvoril vlani v polovici decembra, keď vypočúval Rohozina a oboch poškodených. Rohozin vtedy uviedol, že išiel s priateľmi električiek na ohňostroj na priehradu, skupinka iných ľudí ale začala v električke hučať. Púšťali si podľa neho hudbu, robili hluk, húpali sa na držadlách. "Keď už to bolo neznesiteľné, požiadal som ich, aby s tým prestali," uviedol vtedy obžalovaný.

Nasledoval konflikt v električke, kde na svoju adresu zaznamenal nadávky, konflikt pokračoval po vystúpení z nej. Skupinka troch ľudí ho potom podľa jeho slov napadla, on vytiahol nôž, aby ho nechali na pokoji. S nožom sa vrah zaháňal a povedal, že si ani nevšimol, že by niekoho zasiahol.

Obaja poškodení, ktorí vtedy pred súdom vypovedali, k správaniu skupiny v električke uviedli, že popíjali, spievali a Rohozin ich okrikoval a hrozil im päsťou. "Išli sme električkou, fajčili sme, púšťala sa hudba, skupina asi 15 až 16 ľudí. Pohádali sme sa tu s pánom, začal na nás revať, nech prestaneme spievať, začal na nás kričať. Potom sme vystúpili, tam sme pána napadli," opísal situáciu jeden z poškodených.

Viac o téme: Súd Roman Rohozin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu