Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Izraelský útok na juhu Libanonu zabil troch predstaviteľov Hizballáhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnes pri vzdušnom údere na juhu Libanonu zabila vysokopostaveného predstaviteľa síl Radván, elitných jednotiek militantného libanonského hnutia Hizballáh, a ďalších dvoch bojovníkov, ktorým velil. Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel (ToI).

Úder bol vykonaný v obci Sultáníja niekoľko kilometrov severne od hraníc medzi Izraelom a Libanonom. Televízia Al-Džazíra zdieľala na svojom webe zábery, ktoré podľa nej ukazujú, ako záchranári pátrajú v troskách po preživších, rozsah útoku ale z týchto snímok príliš jasný nie je. Izraelská armáda dopoludnia na sieti X oznámila, že pri údere zabila Alího Ahmada Hasina, ktorého vinila z útokov na severný Izrael. O život pri údere podľa Izraelských obranných síl prišli ďalší dvaja ozbrojenci, ktorým velil.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Izraelská armáda a Hizballáh sa pri hranici navzájom ostreľujú od vlaňajšieho októbra, keď vypukla nová vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré je spojencom Hizballáhu a ktoré Izrael, USA aj EÚ považujú za teroristickú organizáciu. Izraelská armáda na útoky Hizballáhu pravidelne odpovedá vzdušnými údermi, v poslednom čase často aj hlboko v libanonskom vnútrozemí.

Podľa informácií spravodajského webu Axios sú teraz boje na izraelsko-libanonskej hranici intenzívnejšie ako tie v Pásme Gazy. Hizballáh uvádza, že Izrael za posledných šesť mesiacov zabil na 270 jeho príslušníkov, médiá tiež informujú o niekoľkých desiatkach zabitých civilistov.

Viac o téme: úmrtieútok IzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu