Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podľa Galanta je správny čas na uzavretie dohody s Hamasom o rukojemníkoch

Joav Galant Zobraziť galériu (2)
Joav Galant (Zdroj: SITA/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok vyhlásil, že je správny čas na uzavretie dohody s Hamasom o rukojemníkoch. Uviedol to deň po stiahnutí armády z juhu Pásma Gazy.

"Čakajú nás ťažké rozhodnutia a budeme pripravení za ne zaplatiť, aby sme získali rukojemníkov späť a následne sa vrátili do boja," uviedol Galant.Toto vyhlásenie prichádza v čase, keď sa hovorí o pokroku počas mierových rokovaní v egyptskej Káhire s cieľom dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy. Ich pokračovanie sa očakáva v najbližších dňoch, uviedol egyptský portál Al Qahera News, ktorý sa odvolal na vysokopostavený zdroj z prostredia egyptskej vlády.

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Zobraziť galériu (2)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.  (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

V Izraeli prebiehajú viaceré demonštrácie, ktoré vyzývajú na prepustenie a návrat rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

Pri teroristických útokoch vedených militantmi palestínskeho hnutia Hamas zahynulo približne 1200 ľudí a ďalších 250 ich bolo unesených do Pásma Gazy. Izrael na to odpovedal masívnymi náletmi a pozemnou ofenzívou, pri ktorej v Pásme Gazy zahynulo už viac ako 33.000 ľudí. Veľká časť Pásma Gazy je v dôsledku bojov v troskách a ľudia sú na pokraji hladomoru.Hamas počas týždňového prímeria na prelome novembra a decembra prepustil 105 rukojemníkov a výmenou za to získal 240 palestínskych väzňov. Podľa odhadov Izraela je nažive okolo 100 rukojemníkov.

Viac o téme: DohodaRukojemníciIzraelHamasPásmo GazyJoav Galant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu