Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BEJRÚT - Libanonské bezpečnostné sily zadržali siedmich Sýrčanov pre podozrenie z účasti na vražde miestneho politika Pascala Sulajmána. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Sulajmán bol koordinátorom v oblasti Byblos severne od Bejrútu za kresťanskú stranu Libanonské sily (LF), ktorá sa stavia proti sýrskej vláde a jej libanonskému spojencovi Hizballáhu.LF uviedla, že vraždu Sulajmána bude považovať za "politickú vraždu, kým sa nepreukáže opak". Libanonská armáda tvrdí, že motívom vraždy bolo politikovo auto."Počet ľudí zadržaných za únos a zabitie... Sulajmána, stúpol na sedem, všetci sú Sýrčania," uviedol súdny úradník a dodal, že podľa ich priznania chceli ukradnúť auta.

Vyšetrovateľom povedali, že Sulajmána udierali pištoľami do hlavy a tváre dovtedy, až prestal klásť odpor. V kufri auta ho potom odviezli do Sýrie, Sulajmán však cestou zomrel.Jeden z vojenských predstaviteľov pre agentúru AFP povedal, že Damask vydal troch podozrivých. Sulajmánovo telo bude vrátené do Libanonu v utorok.Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že telo zodpovedajúce opisu obete zabalené v prikrývke bolo pohodené v oblasti pri hraniciach, kde má vplyv Hizballáh.

Vodca hnutia Hasan Nasralláh odmietol obvinenia za zodpovednosť na vražde, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach.Vražda vyvolala hnev stúpencov libanonských síl, ktorí v nedeľu večer a v pondelok zablokovali cesty v okrese Byblos. S cieľom odsúdiť únos sa začal protestný štrajk a v pondelok boli preto zatvorené miestne podniky, uviedol denník Jerusalem Post.V pondelok večer libanonský dočasný premiér Nadžíb Mikátí odsúdil zabíjanie a vyzval "každého, aby sa ovládal".

Viac o téme: VraždaZadržaniePolitikLibanonSýrčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu