Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izraelská armáda tvrdí, že v Libanone zabila popredného veliteľa Hizballáhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

TEL AVIV - Izraelská armáda (IDF) v pondelok informovala, že pri nálete na juh Libanonu zabila vysokopostaveného veliteľa hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje podľa stanice BBC.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

IDF na platforme X informovala, že k útoku došlo pri dedine Sultáníja. Okrem jedného z veliteľov protitankovej raketovej jednotky Radwán - Alího Ahmada Hasina - mali byť zabití aj ďalší dvaja teroristi pod jeho velením. Hasina IDF obvinila z "plánovania a vykonávania" rôznych útokov voči Izraelu.

Hizballáh na správu o Hasinovej smrti zatiaľ verejne nereagoval. Hnutie je spojencom palestínskeho Hamasu a podporuje ho úhlavný nepriateľ Izraela – Irán. Od začiatku vojny v Pásme Gazy prichádza na izraelsko-libanonských hraniciach takmer každodenne k prestrelkám.

Útoky sa zo začiatku zameriavali predovšetkým na pohraničné regióny. Niekoľko izraelských úderov však v posledných týždňoch zasiahlo aj pozície Hizballáhu viac na severe, čo vyvolalo obavy z vypuknutia väčšieho konfliktu.Hizballáh opakovane uviedol, že svoje útoky zastaví, iba ak bude uzatvorené prímerie v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant však povedal, že ani prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z juhu Libanonu, a to buď silou, alebo diplomaciou.

Viac o téme: ZabitieArmádaVeliteľIzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu