Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Rusko aj Ukrajina po najnovších útokoch hlásia civilné obete: Putin opäť avizoval posilnenie armády

Ukrajinskí vojaci Zobraziť galériu (4)
Ukrajinskí vojaci (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Pri rozsiahlom bombardovaní ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou v stredu zahynuli dvaja ľudia, oznámil oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Ukrajina medzičasom hlásila najmenej päť civilných obetí v meste Charkov.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 755

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 755 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:42 Holandská vláda uvoľní 150 miliónov eur na nákup munície pre Ukrajinu. Pôjde o bomby pre stíhačky F-16, ktoré Haag dodá Kyjevu. Oznámilo to v stredu večer holandské ministerstvo obrany.

20:18 Ruský útok na Charkov zabil 5 ľudí, ďalších 7 zranil.

19:43 Súd v ruskom Petrohrade odsúdil na tri roky väzenia filmového dokumentaristu Vsevoloda Koroľova, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu.

19:01 Maďarská vláda na stredajšej schôdzi parlamentu predložila návrh na ďalšie predĺženie výnimočného stavu vyhláseného kvôli rusko-ukrajinskej vojne o ďalších 180 dní.

18:22 Súd v Rusku v stredu odsúdil ženu na osem dní väzenia za to, že na hlasovací lístok počas víkendových prezidentských volieb fixkou napísala "Nie vojne" - na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu. Podľa súdu tým poškodila štátny majetok a zdiskreditovala ruskú armádu, informuje agentúra AFP.

17:53 Indický premiér Naréndra Módí v stredu osobitne telefonicky rokoval s ruským prezidentom Vladimírom Putinom a tiež najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským. Podľa indickej televízie NDTV Módí zopakoval výzvu na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine.

17:04 Pri rozsiahlom bombardovaní ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou v stredu zahynuli dvaja ľudia, oznámil oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Ukrajina medzičasom hlásila najmenej päť civilných obetí v meste Charkov."Od skorého rána bol okres Grajvoron vystavený masívnym útokom vrátane použitia viacerých raketometov... zahynuli dvaja civilisti," uviedol Gladkov. Už predtým z pohraničnej oblasti informoval o jednej obeti v dôsledku ukrajinského útoku.

16:50 Rusko hrozí, že zaútočí na americké špionážne satelity vyrobené spoločnosťou SpaceX.

16:23 Kremeľ v stredu upozornil, že Európska únia sa dopustí "bezprecedentného porušenia" medzinárodného práva, ak zmrazené ruské aktíva použije na vyzbrojenie Ukrajiny.

16:16 Zavedenie množstevných limitov na agrokomodity z Ukrajiny zo strany Európskej komisie (EK) nič nerieši, lebo za základ porovnania berie roky 2022 a 2023 a nie roky 2021 a 2022. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) v reakcii na to, že EÚ dospela k predbežnej dohode o predĺžení oslobodenia dovozu agrovýrobkov z Ukrajiny od cla do júna 2025.

15:42 V dôsledku ruského ostreľovania zahynuli v stredu traja ľudia a piati ďalší utrpeli zranenia v severovýchodnom ukrajinskom meste Charkov, oznámila Ukrajina. Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny a nachádza sa blízko hraníc s Ruskom. V posledných mesiacoch zažíva zvýšený počet útokov. Invázia Moskvy trvá už viac než dva roky.

15:15 Litva vyčlenila 38 miliónov dolárov na nákup nábojov pre Ukrajinu prostredníctvom českej iniciatívy.

15:05 Pri ukrajinských útokoch na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť zahynul ďalší človek, informoval v stredu tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.Gladkov ďalej uviedol, že školy v niektorých pohraničných oblastiach prejdú na diaľkovú výučbu. V utorok informoval, že z regiónu bude evakuovaných približne 9.000 detí.

14:43 Kremeľ skritizoval utorkové rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vylúčiť ruských a bieloruských športovcov z otváracieho ceremoniálu OH v Paríži. Podľa hovorcu Moskvy Dmitrija Peskova to škodí olympijským myšlienkam.

13:55 Traja ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní Chersonskej a Sumskej oblasti, uviedli v stredu miestni predstavitelia a úrady. V Dnepropetrovskej oblasti hlásili niekoľko zranených, informuje agentúra AFP.  

13:19 Pápež František v stredu zopakoval svoju výzvu na rokovania o ukončení vojen na Ukrajine a v Pásme Gazy. Jeho slová spred niekoľkých dní o zdvihnutí "bielej vlajky" rozhnevali Kyjev, informuje  správa agentúry AFP.

12:45 Európska komisia presunula Ukrajine pomoc vo výške 4,5 miliardy eur z 50 miliárd eur. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

12:15 Ruskí školáci sú nútení študovať Putinov rozhovor s Carlsonom. Ruským školákom sa začal premietať Putinov rozhovor s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom.

11:53 AFU opäť vystrelil na Belgorod s MLRS. Miestne kanály hlásia, že na parkovisko pri materskej škole spadla strela. Informácie o obetiach sa objasňujú. Ministerstvo obrany hlási, že služobné systémy protivzdušnej obrany zničili 13 rakiet vo vzduchu nad regiónom Belgorod. - RVvoenkor

11:50 Rusko a Ukrajina hlásili v utorok večer a v stredu skoro ráno niekoľko odrazených vzdušných útokov. Na oboch stranách sa pre  zosilnenie útokov začala evakuácia obyvateľov, informuje správa agentúry Reuters.

10:35 Ruský prezident Vladimir Putin a indický premiér Naréndra Módou po telefóne preberali medzinárodné otázky vrátane situácie na Ukrajine, informoval dnes Kremeľ podľa agentúry TASS. Štátnici sa navzájom ubezpečili, že sú spokojní s rusko-indickou ekonomickou alebo energetickou spoluprácou a Módou tiež Putinovi zablahoželal k jeho "presvedčivému víťazstvu" v tohtoročných prezidentských voľbách.

10:11 Denys Kostev, dieťa z plagátu používaného ruskými úradmi na propagáciu a ospravedlňovanie ich kampane deportácií ukrajinských detí, povedal, že ho trénovali a vyhrážali sa mu, ak nevyhovie, podľa vyšetrovania agentúry Reuters zverejneného 19. marca.

9:25 USA: Rusko zaútočilo na Ukrajinu severokórejskými raketami najmenej 10-krát. Vyskytlo sa najmenej 10 prípadov, keď Rusko použilo severokórejské rakety na zasiahnutie Ukrajiny, uviedol Jung Pak, vysoký predstaviteľ USA pre Severnú Kóreu, citovaný VoA.

8:45 Balík pomoci vo výške 300 miliónov dolárov, ktorý bol oznámený začiatkom marca, bol "jednorazový dobrý obchod" súvisiaci s prostriedkami ušetrenými z iných zmlúv, povedal hovorca Pentagonu generál Pat Ryder pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Liberty (RFE/RL) 19. marca.

8:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 20. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:35 Ruské sily zaútočili na Sumskú oblasť 30-krát v 90 samostatných útokoch počas dňa, pričom zabili jednu osobu, informovala 19. marca vojenská správa Sumskej oblasti.

7:00 Ruské ostreľovanie ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti si za posledných 24 hodín vyžiadalo päť ranených, uviedol ráno web denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa regiónu Serhija Lysaka. 

6:35 Športovci z Ruska a Bieloruska sa toto leto nebudú môcť zúčastniť na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži, oznámil Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

6:10 Európska únia dospela k predbežnej dohode o predĺžení oslobodenia dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny od cla na ďalší rok, a to do júna 2025. Predsedníctvo Rady EÚ sa na tom dohodlo s vyjednávačmi z Európskeho parlamentu (EP), informujú Rada EÚ aj EP na svojich webstránkach. 

6:00 Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v utorok informoval, že západní spojenci sa rozhodli poskytnúť ukrajinskej armáde viac delostreleckej munície a rakiet pre systémy protivzdušnej obrany (PVO). Umerov o tom napísal v statuse na sociálnej sieti Facebook na základe výsledkov stretnutia medzinárodnej kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny, ktorá sa konala na leteckej základni Ramstein v Nemecku. 

Posilnenie obranyschopnosti a bezpečnosti ruského štátu

"Samozrejme, že dnes - a obzvlášť dnes - je posilnenie obranyschopnosti a bezpečnosti ruského štátu mimoriadne dôležité," povedal šéf Kremľa. Ukrajinu, ktorú Rusko pred dvoma rokmi napadlo, zároveň opäť vykreslil ako agresora a v tejto súvislosti tiež vyhlásil, že ruský ľud sa nenechá zastrašiť. Odkazujúc na zvýšené ostreľovanie ruských pohraničných oblastí zo strany Ukrajiny Putin podľa DPA povedal, že nepriateľ svojím konaním dosahuje presný opak toho, čo zamýšľal. 

DPA pripomína, že Putin síce dlhodobo vyzýva Rusov na to, aby mali odvahu, avšak od napadnutia Ukrajiny spred vyše dvoch rokov na front nikdy nezavítal. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak frontovú líniu navštívil už mnohokrát. Šéf Kremľa sa v ostatnom čase zdržiava aj mimo ruských pohraničných oblastí, ktoré sa stali terčom ukrajinskej paľby. 

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir Putin.UkrajinaVlolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu