Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trumpov zať sa s tým nemazná, TAKTO by riešil situáciu v Pásme Gazy: VIDEO Civilistov treba VYSÍDLIŤ!

Bývalý poradca prezidenta Trumpa pre zahraničné veci Jatred Kushner má plán, ako poraziť Hamas v Pásme Gazy Zobraziť galériu (4)
Bývalý poradca prezidenta Trumpa pre zahraničné veci Jatred Kushner má plán, ako poraziť Hamas v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci/Hatem Moussa)

HARVARD – Volebný rok 2024 zastihne aj USA. Američania si už onedlho budú voliť "novú" hlavu štátu, pričom najväčšími kandidátmi sú súčasný prezident Joe Biden a jeho predchoda Donald Trump. Okolo týchto dvoch Američanov a ich rodín sa dnes točia takmer všetky spravodajské štáby v krajine aj mimo nej. Do verejnej mienky môže koniec koncov prehovoriť aj rozhovor so zaťom Donalda Trumpa.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Prezident USA sa počas svojho volebného obdobia mnohokrát opiera o rady spolupracovníkov, ktorých si vyberie do Bieleho domu. Keď bol prezidentom Donald Trump, mimochodom súčasný kandidát, jeho hlavným poradcom pre zahraničnú politiku sa stal Jared Kushner, manžel jeho dcéry Ivanky. Počas pôsobenia v úrade mal Kushner vypracovať mierový plán pre Blízky východ. 

Kushnerov plán 

V prípade, že Donald Trump opäť zasadne do prezidentského kresla, Kushner sa takmer s určitosťou stane opäť jeho poradcom pre zahraničné veci. Je teda možné, že vyjadrenie, ktoré poskytol na Harvardskej univerzite v Británii v polovici februára (na YouTube až od marca), cituje The Guardian bude základným pilierom návrhu USA o riešení krízy na Blízkom východe.

Raketové útoky v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (4)
Raketové útoky v Pásme Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Kushner povedal, že "nehnuteľnosti na pobreží Pásma Gazy sú veľmi cenné" a preto Izraelu odporučil "aby vyčistili celú oblasť od civilistov". Už počas jeho pôsobenia v Bielom dome sa ozvali kritici, podľa ktorých jeho uzatváranie normalizačných dohôd s krajinami Perzského zálivu obchádza Palestínčanov. Svoju rétoriku Kushner nezmenil. 

Počas rozhovoru s predsedom fakulty Iniciatívy pre Blízky východ, profesorom Tarekom Masoudom povedal, že vedenie Palestíny sa podľa neho úplne vykašľalo na vzdelávací systém a inovácie, pretože "všetky peniaze išli do výstavby tunelovej siete".

Vysídliť a vyčistiť

"Je tam trochu nešťastná situácia, ale z pohľadu Izraela by som urobil všetko, čo je v mojich silách. Najprv treba civilistov vysídliť a potom celú oblasť vyčistiť," povedal Kushner, pričom dodal, že nezachytil vyjadrenie Izraela, ktorý by hovoril, že nechce, aby sa tam potom ľudia vrátili.

Trumpov zať sa s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na presídlenie civilistov z Pásma Gazy má Kushner aj alternatívu v podobe Negevskej púšte v južnej časti Izraela, teda neďaleko Pásma Gazy. Keby mal na starosti Izrael, jeho prioritou číslo jedna by bolo dostať civilistov z mesta Rafah a diplomatickými prostriedkami ich dostať do Egypta. "Myslím, že práve teraz by bolo správne otvoriť Negev, vytvoriť tam bezpečnú oblasť, vysťahovať civilistov a potom ísť dnu (Pásmo Gazy) a dokončiť prácu," vysvetlil Kushner. 

Netanjahu je problém 

Na otázku či o tom uvažuje aj ľud v Pásme Gazy však nevedel odpovedať. Problémom je totiž prezident Izraelu Benjamin Netanjahu, ktorý zrejme nedovolí vrátiť sa Arabom do oblasti po skončení bojov. Kushner na to reagoval len jedným slovom: "Možno." 

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (4)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

O Pásme Gazy bývalý poradca prezidenta pre zahraničné veci povedal, že "ak sa zamyslíme, Gaza nebola nikdy historickým územím". "Je to región, ktorý sa sformoval po vojne. Boli tu rôzne kmene a potom z neho spravili jeden celok. V minulosti spravoval toto územie Egypt, potom prišli rôzne vlády," povedal. Palestínčania by podľa neho nemali mať vlastný štát. Vyjadril sa, že je to šialený nápad, ktorý by v podstate odmeňoval zásluhy za teroristické činy. 

Viac o téme: Donald TrumpHarvardJared KushnerPásmo GazyVysídlenieIzrael vo vojneNegevská púšťPoradca pre zahraničné veciTarek Masoud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu