Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kapitán mal poškodiť jednu z Putinových luxusných jácht: POMSTA! Teraz mu hrozí dlhoročná basa

Putinova jachta Kosatka (Graceful)
Putinova jachta Kosatka (Graceful) (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko, YouTube/Inside Edition)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin nenecháva veci len tak plávať, navyše ak ide o jeho súkromný majetok. Pred rokmi bol kapitánom jeho miliardovej jachty istý Poliak, ktorý nezvládol manéver na otvorenom mori. Prípad sa už riešil dvakrát, no stále s negatívnym koncom pre ruskú stranu. Tá žiada v súčasnosti pre kapitána odňatie slobody.

archívne video

Život a kariéra Vladimira Putina, prezidenta Ruskej federácie (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin disponuje obrovským majetkom. Ako uvádza Money.pl. s odvolaním sa na Radio Zet, v jeho vlastníctve figuruje aj deväť jácht. Jedna z nich je dôvodom dlhotrvajúcich súdnych sporov. Podľa oficiálnych údajov však Putin žiadne z týchto luxusných plavidiel nevlastní. 

Luxusná jachta 

Spoločnosti, ktorým patria jachty na papieri, sú prepojené s ruským prezidentom rôznymi spôsobmi.  Súdny spor sa týka "Kosatky", ktorú Nadácia Alexeja Navaľného údajne vyčíslila na 100 miliónov, pričom Inside Edition hovorí až o sume 125 miliónov dolárov. "Len jeden konferenčný stolík na jachte má hodnotu 80-tisíc PLN (poľských zlotých)," teda 18 657 eur. 

Jachta sa pôvodne nazývala "Graceful", no Rusi sa ju snažili zamaskovať pred Západom, aby sa na ňu nevzťahovali sankcie. Tie Západ uvalil na Rusko z dôvodu invázie na Ukrajinu. "Putinovu jachtu presunuli z Nemecka do Kaliningradského prístavu Königsberg," uviedlo Radio Zet s odvolaním sa na zdroje z Navaľného nadácie. 

Poškodenie počas plavby 

Súdny spor sa týka cesty spred 14-tich rokov, keď sa ešte len budúca "Graceful" plavila z Ruska do Nemecka. Jej vtedajší názov bol "Newbuilding Hull A7887" a pozostávala len z trupu z lodenice v Archangeľsku an pobreží Bieleho mora. Kapitán poľskej národnosti ju mal bezpečne dopraviť do prístavu v Hamburgu. 

V Nórskom mori  však došlo k zmene počasia a na vtedajšom remorkéri sa pretrhli oceľové laná, ktoré ho spájali s trupom. Ten sa začal nakláňať smerom dopredu. Remorkér musel núdzovo zakotviť v Myre. Napokon sa pomocou špeciálneho plavidla podarilo dopraviť "Newbuilding Hull A7887" až do Hamburgu. Počas opráv ju premenovali na "Graceful" a na vodu ju spustili v roku 2014. 

Viacero súdnych konaní

Od tejto chvíle sa začali súdne spory. Vlastník jachty Olneil Assets Corp. so sídlom v Tortole na Britských Panenských ostrovoch postúpil prípad námornej súdnej komore v Gdyni. Tá uznala kapitána vinným v oboch inštanciách, no odvolací súd v Gdansku tieto rozhodnutia v roku 2013 zrušil. Rusi, ktorí sa snažili kapitánovi účtovať spôsobené škody, postúpili prípady na arbitrážny súd. Nepochodili však ani v roku 2017. 

Krátko na to ohlásili na prokuratúru, že kapitán spáchal trestný čin. Dôvodom má byť zodpovednosť za úmyselné spôsobenie katastrofy v námornej doprave s veľkými stratami na majetku. Podľa tejto žaloby mu hrozí odňatie slobody na 10 rokov.

Súd prvého stupňa poľského kapitána oslobodil, no vyšetrovatelia sa proti rozhodnutiu súdu odvolali. To isté urobila aj spoločnosť, ktorá jachtu vlastní. Podľa Rádia Zet ráta s niekoľkomiliónovým odškodnením .
 

Viac o téme: JachtaPoškodenieSúd Vladimir PutinKrimiKosatkaGracefulNewbuilding Hull A7887
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu