Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj sa prihovoril lídrom EÚ: Sťažoval sa na ruské agrokomodity v Únii

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili vo štvrtok ráno desiatky výbuchov. Predchádzalo tomu vyhlásenie poplachu, ktorý v noci na štvrtok vyvolali rakety a drony vypustené nad územie Ukrajiny ruskou armádou. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 756

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 756 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:56 Americký novinár Evan Gershkovich z denníka Wall Street Journal (WSJ) zostáva "nezlomným" aj po takmer roku, ktorý strávil vo väzbe v Rusku. Uviedla to vo štvrtok veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová po tom, čo ho vo väzení navštívila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

20:49 Na dovedna 14 rokov väzenia odsúdili vo štvrtok v Rusku "za pokus o sabotáž" dvoch študentov, ktorí sa pokúsili spáchať podpaľačský útok na železničnej stanici na juhozápade Ruska. Starší z dvojice má v trestaneckej kolónii stráviť 9,5 a mladší 4,5 roka. Oznámil to súd v ruskej Saratovskej oblasti, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

20:26 Ukrajina odhaduje, že Rusko nútene vysťahovalo alebo deportovalo z domova takmer 30.000 detí. Najnovšie Moskva vrátilo Kyjevu zo spomínaného počtu päť ukrajinských detí. TASR prevzala štvrtkové informácie z portálu britskej televízie Sky News. V správe ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS sa uvádzalo, že šesť detí sa znovu spojilo so svojimi rodinami a sprostredkovalo to katarské veľvyslanectvo v Moskve.

20:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie vyzval vo štvrtok lídrov členských krajín EÚ na summite v Bruseli, aby neváhali ďalej vojensky pomáhať Ukrajine, a posťažoval sa aj na dovoz ruských agrokomodít na trhy EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

19:08 Zadržali vysokopostaveného predstaviteľa ukrajinských ozbrojených síl, obvineného zo sprenevery vyše milióna dolárov z peňazí určených na nákup potravín pre ozbrojené sily. Vo štvrtok to oznámili vyšetrovatelia. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

18:27 Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB) vo štvrtok oznámila, že zatkla štyri osoby za údajné plánovanie "teroristických útokov" proti vojenským objektom v Rusku či za otvorenú podporu Ukrajiny. S odvolaním sa na agentúru AFP o tom informuje TASR.

18:26 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vo štvrtok pred začatím summitu EÚ v Bruseli vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám EÚ nehrozí a požiadal médiá, aby v súvislosti s touto témou prestali zveličovať. Informuje o tom spravodajca TASR.

18:22 Postoj krajín Vyšehradskej štvorky (V4) k podpore Ukrajiny v boji proti ruskej agresii sa podľa poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského nezmenil. Šéf poľskej diplomacie to povedal na tlačovej konferencii po štvrtkových rokovaniach ministrov zahraničných vecí krajín V4 v Prahe, uvádza agentúra PAP.

18:14 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po vyhlásení oficiálnych výsledkov volieb ruského prezidenta poslal list Vladimirovi Putinovi, aby mu blahoželal k znovuzvoleniu. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti. Orbán vyjadril radosť z toho, že spolupráca medzi Maďarskom a Ruskom je založená na vzájomnom rešpekte, čo umožňuje disku

17:17 Medzinárodné spoločenstvo by malo uplatňovať rovnaké princípy pri zaistení mieru čo sa týka vojny na Ukrajine, aj čo sa týka konfliktu v Pásme Gazy. Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia s lídrami členských krajín EÚ na úvod dvojdňového summitu v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

16:45 Zelenskyj si pripomína druhé výročie kľúčovej bitky v Kyjevskej oblasti.

15:33 Sobolevskij označil najnovší ruský útok za "provokáciu", keďže ruskí zástupcovia tvrdili, že útok uskutočnili ukrajinské ozbrojené sily. "Ukrajinská armáda útočí len na vojenské ciele. A nechávať ľudí bez potrebných životných podmienok - to je totiž zvyk ruskej armády," napísal Sobolevskij na Facebooku.

15:32 Ruské jednotky zaútočili na energetickú infraštruktúru v okupovanej časti Chersonskej oblasti ako „provokáciu“ a nechali obyvateľov mesta Kachovka pod kontrolou Ruska bez dodávok plynu, elektriny a vody, povedal Jurij Sobolevskij, prvý zástupca predsedu Rady Chersonskej oblasti.

13:46 Estónsky minister počas návštevy Kyjeva predstavil obranný balík v hodnote 22 miliónov dolárov. Estónsky minister obrany Hanno Pevkur oznámil balík obrannej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 20 miliónov eur (22 miliónov dolárov) počas návštevy Kyjeva.

12:21 Moskva vo štvrtok oznámila, že ruská armáda dobyla dedinu Toneňke v Doneckej oblasti. Infromuje o tom agentúra AFP. Ruské ministerstvo obrany podľa Sky News dodalo, že ruské sily eliminovali ukrajinský odpor a obsadili aj železničnú stanicu. Kyjev sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadril.

12:15 Slovenská republika sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Pozícia slovenskej vlády k poskytovaniu vojenskej pomoci pre Kyjev je jasná. Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár po rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

10:57 Ruské útoky proti Ukrajine zabili za posledný deň deväť ľudí a 37 ďalších zranili, informovali regionálne úrady. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

10:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok západné krajiny, aby prejavili "politickú vôľu" pomôcť Kyjevu po nočnom ruskom útoku na hlavné mesto. Informuje agentúra AFP.

9:50 Niekoľko čínskych bánk prestalo prijímať platby z Ruska v čínskych jüanoch v obave z dôsledkov amerických sankcií, informoval 21. marca ruský štátom kontrolovaný portál Izvestija s odvolaním sa na predstaviteľov ruského pekárskeho sektora a obchodu. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

8:28 Najmenej desať zranených si vyžiadal rozsiahly ruský raketový útok na Kyjev zo štvrtkového skorého ráno. Poškodené pri ňom boli i rezidenčné budovy a industriálne zariadenia, oznámili predstavitelia ukrajinskej metropoly. Ukrajinské vzdušné sily však zostrelili všetky rakety smerujúce na mesto, informuje o tom agentúra Reuters.

6:48 Ruský prezident Vladimir Putin a indický premiér Naréndra Módou po telefóne preberali medzinárodné otázky vrátane situácie na Ukrajine, informoval dnes Kremeľ podľa agentúry TASS. Štátnici sa navzájom ubezpečili, že sú spokojní s rusko-indickou ekonomickou alebo energetickou spoluprácou a Módou tiež Putinovi zablahoželal k jeho "presvedčivému víťazstvu" v tohtoročných prezidentských voľbách. Módi neskôr na sieti X oznámil, že hovoril tiež s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

6:46 V Prahe sa dnes stretnú ministri zahraničia krajín Visegrádskej skupiny (V4), teda Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska. Debatu povedú o aktuálnych zahraničnopolitických témach, ako je napríklad ruská agresia na Ukrajine, pričom názor na vojnu krajiny bloku rozdeľuje na dve skupiny.

6:44 Šéfovia štátov a vlád krajín Európskej únie budú dnes na summite, ktorý sa začína v Bruseli, riešiť najmä situáciu na Ukrajine aj na Blízkom východe, otázky bezpečnosti a obrany EÚ a budúce rozšírenie bloku. Budú sa zaoberať aj problematikou podpory európskych poľnohospodárov, ktorí v posledných mesiacoch protestujú v mnohých členských štátoch dvadsaťsedmičky. Dnešného obeda s únijnými lídrami sa zúčastní aj generálny tajomník OSN António Guterres. Cez videohovor sa pripojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

6:38 oradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu počas návštevy v Kyjeve avizoval, že veľký balík pomoci zo strany USA, ktorý je niekoľko mesiacov blokovaný republikánmi, sa "na Ukrajinu dostane", a prisľúbil, že podpora Washingtonu bude pokračovať.

6:30 Holandská vláda uvoľní 150 miliónov eur na nákup munície pre Ukrajinu. Pôjde o bomby pre stíhačky F-16, ktoré Haag dodá Kyjevu. Oznámilo to v stredu večer holandské ministerstvo obrany, informovala agentúra DPA.

V Kyjeve bolo počuť výbuchy

Ako s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Kyjeve spresnila agentúra AFP, okrem výbuchov bolo v meste počuť aj paľbu protivzdušnej obrany, ktorá odrážala nočný ruský raketový útok. Primátor Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že z viacerých okresov mesta hlásia dopady úlomkov ruských rakiet na bytové domy, podniky, škôlku či autá. Na viacerých miestach vypukli požiare. Došlo aj k zraneniam ľudí.

Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.
Zobraziť galériu (7)
Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Úrady v Kyjeve nateraz letecký poplach neodvolali a naďalej obyvateľov mesta vyzývajú, aby zostali v krytoch alebo sa uchýlili na čo najbezpečnejšie miesto. Ukrajinské letectvo predtým informovalo, že rakety, ktoré sa nachádzali vo vzdušnom priestore Žytomyrskej a Rivnianskej oblasti, neustále menili kurz a nakoniec leteli smerom na Kyjev.

Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.
Zobraziť galériu (7)
Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

"Bolo zaznamenané odpálenie aerobalistických rakiet Ch-47M2 Kinžal v smere na Kyjev," informovalo ukrajinské letectvo o 05:00 h miestneho času. Pre raketovú hrozbu bol však v noci na štvrtok vyhlásený poplach na celom území Ukrajiny, doplnila britská stanica BBC.

Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.
Zobraziť galériu (7)
Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Najprv bol poplach vyhlásený v Doneckej, Dnepropetrovskej, Záporožskej a Charkovskej oblasti, následne sa hrozba raketových útokov rozšírila do všetkých južných a východných oblastí a potom aj do celej krajiny.        

Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.
Zobraziť galériu (7)
Hasiči pracujú na mieste po ruských útokoch v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl paralelne s tým informovali o vzlete asi deviatich strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne v Murmanskej oblasti a o pravdepodobnosti odpálenia riadených striel počas noci. Kyjev zažil takúto masívnu vlnu útokov naposledy koncom januára, doplnila BBC..

K dronovej koalícii krajín, ktoré pomáhajú Ukrajine, sa pripojí aj Austrália

Austrália vo štvrtok oznámila, že sa pripojí k medzinárodnej koalícii štátov, ktorá pomáha Ukrajine dodávkami bezpilotných lietadiel nasadzovaných vo vojne rozpútanej Ruskom pred vyše dvomi rokmi. Ukrajina sa pri pokuse čeliť tejto ruskej invázii spolieha na masívne používanie bezpilotných lietadiel, aby takto kompenzovala nedostatok delostreleckých granátov, uviedla vo svojej správe agentúra AFP.

Počas viac ako dva roky trvajúcej vojny boli tisíce bezpilotných lietadiel nasadených na rôzne misie - od zasiahnutia cieľov vzdialených stovky kilometrov, cez plnenie úloh vojenskej rozviedky až po útoky na nepriateľské jednotky.

Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že potrebujú mesačne až 120-tisíc bezpilotných lietadiel

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zaviazal, že Ukrajina tento rok vyrobí milión bezpilotných lietadiel. Ukrajinskí predstavitelia pritom pre AFP uviedli, že ukrajinské ozbrojené sily potrebujú 100-tisíc až 120-tisíc bezpilotných lietadiel mesačne, takže pomoc zvonka je nevyhnutná.

Vo februári sa Británia a Lotyšsko dohodli, že povedú "dronovú koalíciu" zameranú na dodanie ďalších tisícok bezpilotných lietadiel na Ukrajinu. Britský minister obrany Grant Shapps priblížil, že na začiatku vojny Ruska voči Ukrajine sa bezpilotné lietadlá takmer nenasadzovali, ale "teraz zohrávajú čoraz významnejšiu a sofistikovanejšiu úlohu".

"Krajiny, ktoré investujú do dronovej koalície, to nerobia len (pre) Ukrajinu – hoci to je primárny účel –, ale aj pre potenciál priniesť technologické zlepšenia a pokrok i na naše domáce trhy," objasnil Shapps, ktorý je momentálne na návšteve Austrálie. Očakáva sa, že ďalšie podrobnosti o záväzku Austrálie budú zverejnené v najbližších týždňoch.

Viac o téme: VojnaBojeVýbuchyútok RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu