Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ŠOKUJÚCE vyjadrenie! VIDEO Putin prvýkrát po rokoch spomenul NAVAĽNÉHO: Na stole bola DOHODA o jeho PREPUSTENÍ

Staronový ruský prezident Vladimir Putin na prvej tlačovej konferencii po oznámení výsledkov prezidentských volieb v Moskve Zobraziť galériu (3)
Staronový ruský prezident Vladimir Putin na prvej tlačovej konferencii po oznámení výsledkov prezidentských volieb v Moskve (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA – Staronový prezident Rukej federácie Vladimir Putin prekvapil svojich podporovateľov hneď na prvej tlačovej konferencii od zverejnenia výsledkov prezidentských volieb. Prvýkrát po niekoľkých rokoch totiž spomenul meno svojho najväčšieho politického rivala z radov opozície. Údajne pár dní pred smrťou Navaľného bola na stole dohoda o jeho prepustení.

archívne video

SaS navrhuje uznesenie, ktorým má NR SR žiadať vyšetrenie smrti Navaľného (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vladimir Putin si už po niekoľký raz zopakoval pocit víťazstva po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb. S drvivou väčšinou uspel v kampani, ktorú väčšina západnej Európy zhodnotila ako netransparentnú. Na prvej oficiálnej verejnej tlačovej konferencii spomenul staronový ruský prezident dokonca aj meno svojho potenciálneho najväčšieho súpera z radov opozície. Informuje o tom POLITICO.

Najväčší kritik Kremľa

Alexej Navaľnyj patril v posledných rokoch medzi najvýraznejších ruských opozičných politikov. Do povedomia celého sveta sa dostal po tom, ako ho mali ruské tajné služby otráviť jedovatou látkou novičok. Po viacerých protivládnych vyjadreniach sa dostal za mreže, dokonca až do trestaneckej kolónie za polárnym kruhom. Podľa lekárskej spráy ruských úradov zomrel prirodzenou smrťou. Jeho pohrebu sa zúčastnilo tisíce ľudí priamo v uliciach Moskvy. 

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení
Zobraziť galériu (3)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Výmena väzňov 

Putin na tlačovej konferencii povedal, že "niektorí kolegovia" navrhli vymeniť Navaľného "za ľudí, ktorí sú väznení v západných krajinách". Malo sa tak stať len niekoľko dní pred smrťou Navaľného. S týmto návrhom Putin podľa svojich slov súhlasil, no mal podmienku, aby sa vodca opozície už nikdy do Ruska nevrátil. "Pokiaľ ide o Navaľného, bohužiaľ sa stalo to, čo sa stalo. Áno, zomrel. Bola to smutná udalosť. To je život," doplnil.

Rusi mali skutočne dojednať dohodu o výmene väzňov. Navaľného spojenkyňa Maria Pevčichova predostrela, že na oplátku ml Kremeľ dostať agenta FSB Vadima Krasikova väzneného v Nemecku za vraždu čečenského veliteľa v Berlíne z roku 2019. 

Odkaz pre vdovu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa ruskej tlačovej agentúry TASS povedal, že vdova po Navaľnom Julija mala možnosť prísť do Ruska a vidieť svojho manžela, ale rozhodla sa zostať v zahraničí. Vzhľadom na politickú minulosť jej manžela sa západné agentúry zhodli, že tento krok by bol z jej strany veľmi riskantný.  


 

Viac o téme: DohodaRuskoVladimir PutinPrezidentAlexei NavaľnijVýmena väzňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu